Bilder från Eslöv och övriga världen

Mer ”Malmö kämpa” i #blogg100

Läste alldeles nyss en debattartikel i Sydsvenskan om den stora manifestationen i Malmö i söndags. Daniel Andersson skriver att det har getts en alltför ensidig bild av vilka som deltog. Jag kan inte annat än hålla med honom när han skriver att så många som möjligt bör engagera sig i frågor som rasism. Det är inte en fråga för extremvänstern utan en medmänsklig angelägenhet.

Själv åkte jag iväg mest för att fotografera – även om jag gick med en stund i tåget också – och var i början allt lite rädd för att det skulle bli oroligheter. Därför var det skönt att få sällskap av några fotokompisar. När jag väl var där och människorna började röra sig och välla fram på gatorna, insåg jag hur starkt det var. Visst fanns det grupperingar jag inte har så speciellt mycket gemensamt med, men det fanns också andra vars budskap jag kan hålla med om fullt ut. Och majoriteten av dem som gick med i tåget var nog helt vanliga människor som helt enkelt tycker det gått för långt när nazister ger sig på att allvarligt skada eller försöka mörda meningsmotståndare.

Mordförsöken natten mot den nionde mars verkar ha varit den utlösande händelsen för att få många fler att öppet visa att det inte är ok med rasism, nazism eller fascism. Och visst är det på tiden att vi som är emot detta faktiskt reagerar öppet och inte låter oss tystas av hoten. Trots att så pass många av Sveriges befolkning som 5,7 % vid förra valet röstade på ett parti som står för främlingsfientliga åsikter, så är det inte ok att diskriminera någon p.g.a. dennes kön, religion eller annan tillhörighet. Så stadgas i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som antogs redan 1948. Visst är det väl underligt att vi inte kommit dithän att de infriats? Lite bakvänt helt enkelt. Ungefär som sittställningen den här mannen har på sin bänk.

Man som sitter bakvänt på en bänk

Inlägg 18 i #blogg100

Jag kan inte låta bli att visa ytterligare några bilder från i söndags. Håll till godo med de här tre bilderna på ganska vanliga människor.

Glad tjej i kesp Familj med barn och skylt med texten "Sluta hata. Börja prata." Tjej med vit peruk