Bilder från Eslöv och övriga världen

Oroväckande rösträkning

Igår kväll klockan 21 stängdes den vallokal jag befunnit mig i under dagen för att ta emot röster i valet till europaparlamentet. Den här bilden tog jag när vi precis hade tömt valurnan (som i verkligheten var en vit plastback) och började räkna de oöppnade valkuverten. Innan dess hade jag som längdförare räknat alla markeringar i röstlängden, det ljusbruna häftet längst bort i bilden, och nu skulle vi alltså se om antalet röstande stämde med antalet kuvert som du ser på bilden. Vi sorterade kuverten i högar om tio och räknade sedan högarna. Och tänk, det stämde precis och vi hade inte missat någonstans.

Därefter sprättade vi upp alla kuvert och sorterade valsedlarna partivis. Det första kuvertet jag öppnade gjorde mig väldigt beklämd och värre blev det ju fler jag öppnade. I min kommun blev det lite senare klart att det parti som inte gillar olika blev näst störst med strax under 17 % av de avgivna rösterna. Och jag undrar vad som händer i samhället och varför de drar så många röster. Hur kan det vara möjligt? Vart har solidariteten tagit vägen? Har vi glömt vad som hände på 1930-talet?

Men visst finns det ljusglimtar. Motkrafterna segrade också. Miljöfrågorna genom Miljöpartiet och feminismen genom Fi.

Valkuvert räknas