Veckans fönster 265 (2/5): Krokigt

Idag för 24 år sedan kroknade jag av värk. Du vet, sådan där värk som hör till barnafödande. Det var en het dag före regnperioden och strax efter regeringsskiftet i Nicaragua, då sandinisterna lämnade över regeringsmakten till den fjorton partier stora oppositionen under ledning av Violeta Barrios de Chamorro. Läget i landet var allt annat än lugnt men det berörde inte mig speciellt mycket den där natten mellan den förste och andra maj 1990. Jag var fullt upptagen med att försöka ta mig igenom det inte alls så lugna läge jag hamnat i.

Ungefär klockan elva på förmiddagen slutade det med ett akut kejsarsnitt på militärsjukhuset i Managua och två dagar senare satte jag mig med en liten pojke i famnen i en jeep och skumpade på den trasiga landsvägen de nio milen till León för att ta hand om vår förstfödde son.

Grattis på födelsedagen min pojke! Ja, jag vet att du läser det här för det brukar du ju göra från Italien där du numera bor igen efter din långa resa bort till det ännu mer avlägsna Sydney. Reslusten är säkert ett arv från dina föräldrar.

För inte så många dagar sedan lämnade jag byn där du nu bor. Med mig hem till Sverige hade jag bl.a. den här bilden på hinken i sin krok. Jag fick vara ganska snabb med kameran för hinken var på väg uppåt och ut från sin inramning i fönstret.

Krok med hink vid öppet fönster

Publicerat i Fönster och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

29 Responses to Veckans fönster 265 (2/5): Krokigt

 1. Vilken upplevelse!
  Min är av ett något mildare slag.
  http://vardagettaventyr.blogspot.se/2014/05/veckans-fonster-krokigt.html
  Ha en bra helg!

 2. Anna säger:

  Jisses vilket minne av den där dagen..jag kan känna hur du kroknade. Bilden är fenomenal..jag är tokglad i fönster som är tagna inifrån. Så du har varit där nere..molto bene kan jag tro.
  Grattis till sonen.

 3. Stare Ström säger:

  Där var du påpasslig med kameran! Jag håller mig i van miljö, men även där kan konstigheter uppstå!
  http://krakvinklar.blogspot.se/2014/05/veckans-fonster-krokigt.html

 4. larans säger:

  Fin berättelse, om än krokig. Och fin påpasslig bild på krokigt tema.
  Här är mitt försök att ”kroka” tilldet: http://larans.aminus3.com/image/2014-05-02.html.

 5. Kicki säger:

  Alltså så läckert fångat!…och vilket äventyr du var med om, förstår att det går i arv!
  Grattis till sonen!:)

 6. BP säger:

  Vilket minne! Vilken upplevelse – helt otroligt faktiskt. Du är en äkta globetrotter och det verkar din son också vara. Å ingen kan väl säga att han inte böjdes i tid. Stort Grattis till dig, fadern och speciellt sonen såklart:-)

 7. Hanna säger:

  Spännande läsning. Mitt liv ter sig riktigt i skuggan när man läser om dina upptåg. Häftig bild med kroken, efter lite funderande hittade jag också ett krokigt fönster.

  http://hanna50.blogspot.se/2014/05/ett-krokigt-fonster.html

 8. BP säger:

  Här kommer mitt krokiga bidrag. Hoppas du/ni gillar det.

 9. rajson säger:

  Tänk vilken start din son fick och vilken upplevelse du hade. Långt ifrån mina ”lugna” födslar på ett litet svenskt småstads BB. Men visst hann jag krokna ordentligt innan mina döttrar behagade kika fram!
  http://rajsons.blogspot.se/2014/05/veckans-fonster-krokigt.html

  • Susanne säger:

   Och tänk, jag har ingen som helst aning om hur det är att föda ”lugnt och normalt” i Sverige. 🙂

 10. Freja säger:

  Snyggt att du lyckades fota hinken innan den försvann! Mina krokiga fönster är av samma sort, fast fotat från utsidan och för större grejor än en hink!
  http://frejareddevil.wordpress.com/2014/05/03/krokiga-kvadrater/

 11. Anni säger:

  Vilken dramatisk historia! Tänk att ett halvår senare fick jag min förstfödda, under betydligt normalare förhållanden.
  Kan nästan se dig stå där beredd med kameran för att få exakt rätt vinkel på kroken och hinken – undrar hur många gånger hinken for förbi utan att du lyckades fånga den ,-)

  • Susanne säger:

   Faktiskt bara en enda gång for den förbi och kameran hann ta två bilder medan den dinglade uppåt. Och under tiden stod jag faktiskt och samtalade på italienska med arbetsledaren. 🙂

 12. Erik Semlan säger:

  Det var en dramatisk födsel med akut kejsarsnitt och även dramatik i samhället där i Nicaragua!
  Vilket minne! Vilken kul bild med hinken som passerar förbi fönstret. 🙂
  Inte alls samma action i min bild. 😉

  • Susanne säger:

   Jodå, det hände mycket där månaderna efter den 2 maj 1990 också. Vi fick bl.a. fly vårt hem med pojken i famnen p.g.a. tårgas. Inget vidare.

 13. Gärdsmygen säger:

  Oj vilken upplevelse! På flera sätt. Grattis till er!

 14. Pumita säger:

  Ojoj, blir svettig av bara tanken… kan inte ha varit lätt att åka på skumpiga Nica-vägar ”i ditt tillstånd”. Tur att du är en tuffing så det gick bra iaf. Grattis till alla i efterskott! Undrar förresten vad som transporteras i din krokiga hink.

  Datorn funkar med lite ”konstgjord andning” så jag passar på att posta ett bidrag. Grannarna festar andra dagen den här veckan så jag kan lika gärna blogga när jag ändå inte får sova… Hittade en liten ”krok” i Porto.
  http://pumansdotter.blogspot.se/2014/05/veckans-fonster-krokigt.html

  • Susanne säger:

   Kul att ”se” dig igen Pumita. Hinken innehöll murbruk till renoveringen av det gamla huset som höll på att falla omkull. Min f.d. svågers firma fixade renoveringen.

 15. Snacka om att inte glömma … tur att det slutade lyckligt!
  Det blev inget krokigt fönster, har jobbat hela helgen. Men återkommer.

  • Susanne säger:

   Det går bra även senare i veckan. Och blir det inget fönster denna veckan går det ju bra nästa vecka också – med nytt tema förstås. 🙂

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.