Veckans tema för Fotosöndag var feminin. Jag hade lite svårt för just ordet feminin den här dagen, den internationella kvinnodagen, eftersom jag förknippar det med något som är överdrivet kvinnligt som t.ex. snäva kjolar, sexiga klänningar eller smink, något jag själv nästan aldrig använder (minst av allt sexiga klänningar). Jag associerar också ordet till något nedvärderande man säger om en man som inte upplevs uppföra sig som den traditionella mansrollen kräver.

Nåja, jag började tänka språk i stället och på hur man i bl.a. spanskan och italienskan (de språk jag kan bäst förutom svenskan) delar in alla substantiv i feminina och maskulina, något som inte finns i svenskan på samma sätt men som förekommit tidigare. Några enstaka svenska substantiv har kvar sitt feminina genus. På frågan ”Vad är klockan?” kan vi t.ex. svara ”Hon är 16.48.” och en båt får oftast ett kvinnligt namn och talas om som ”hon”.

Eftersom jag inte hade någon båt till hands plockade jag fram min gamla slitna armbandsklocka som jag lämnade åt sitt öde för drygt ett år sedan. Jag övergav henne när hennes batteri tog slut. Faktiskt tror jag inte att jag sätter henne på min handled någon mer gång utan tittar i stället på min iPhones klocka. Jag kan nog lita på att den visar mer korrekt tid än en batteridriven gammal armbandsklocka.

Klocka på iPhone

Förresten så döpte jag min allra första bil, en Fiat 600, till Agda. Hon var så liten och söt och tog det så nätt i uppförsbackarna. En röd och grann italienska som såg en aning ilsk ut, men som egentligen bara var lite lat.

Inlägg 8 i #blogg100