Bilder från Eslöv och övriga världen

Italienskt kaffe i #blogg100

Kaffe, det är en av mina laster. Får jag inte i mig denna svarta dryck åtminstone två gånger per dag, får jag helt enkelt abstinensbesvär. Blicken irrar, koncentrationen fungerar inte och dröjer det tillräckligt länge utan att jag får inmundiga en kopp kaffe kommer huvudvärken som ett brev på posten och sitter i tills jag fått i mig koffeinet.

Under arbetsdagar väntar jag oftast tills jag kommer till jobbet innan jag tar den första koppen. Jag är ju inte någon morgonpigg typ precis så jag föredrar att sova så länge jag kan och innan jag går iväg till jobbet slevar jag bara snabbt i mig en tallrik yoghurt. Lediga dagar sitter jag däremot länge, länge vid frukosten som bl.a. består av två stora muggar Zoegas Hazienda. Mmm, vilken bra början på en ledig dag.

När jag åker i Italien förändras kaffevanorna en smula. Favoritsorten är Lavazza Qualità Oro, men trots att jag gillar kaffesmaken utan att blanda i något annat, fungerar det inte i Italien. Det blir helt enkelt för starkt och en skvätt mjölk får blanda sig med det svarta kaffet. Hemma hos min f.d. svägerska där jag brukar bo, dricker jag ensam en espressokanna avsedd för tre personer och i det rejält med mjölk.

Går jag på en italiensk bar, vilket händer ganska ofta, beställer jag oftast en caffè macchiato, fläckig kaffe. Det är helt enkelt en vanlig espresso med lite skummad mjölk i, ungefär som en koncentrerad cappuccino med hälften av mjölkmängden. I julas fick jag flera koppar caffè macchiato gjorda i den här italienska kaffemaskinen som min äldste son sköter på Il Barcaglio. Eftersom han vet precis hur jag vill ha mitt kaffe, blir det förstås alltid alldeles perfekt. Och ibland med något extra till.

Italiensk kaffemaskin

Inlägg 30 i #blogg100