Igår fick vi veta att ett flygplan landat i Örnsköldsvik, fjärrstyrt från flygtornet. På eftermiddagsfikat satt vi några stycken och diskuterade den här tekniken (och annan teknik) och jag nämnde att egentligen är det ju inget nytt med förarlösa transportmedel, men att fjärrstyrningen är ny för just ett sådant här flygplan. Bl.a. tunnelbanetågen i Köpenhamn har ju sedan starten 2002 kört med förarlösa tågset, italienska sådana tänka sig. En av mina kollegor blev allt lite skakis när hen förstod att det var så och insåg att hen redan åkt med dessa förarlösa tåg utan att tänka på att ingen satt i fören.

En annan transportnyhet igår var det supersnabba japanska tåget som svävar lite över den magnetiska banan och får ner friktionen så pass mycket att hastigheten överskrider 600 km/h. Tyvärr tas det inte i trafik förrän 2027 så vi får väl nöja oss med den lite långsammare Shinkansen.

Den här bilden tog jag i oktober 2009 då jag var i Ørestadområdet utanför Köpenhamn med kollegor och provade den förarlösa tunnelbanan.

Förarlöst tunnelbanetåg

Inlägg 53 i #blogg100