I slutet på förra året fick jag tillfälle att åka till en gammal ledningscentral från 1970-talet. Den ligger i Gullarp, en liten by strax utanför Eslöv, men det är inte mycket som syns av den ovan jord. Ledningscentralen byggdes av Eslövs kommun på uppmaning av Länsstyrelsen och var en beredskap inför krig. Här skulle man kunna leva säkert utan problem i flera månader och även ha kontakt med omvärlden via radio. Eslövs kommun hade ansvaret för driften fram till den såldes för ett par månader sedan.

Ovan mark ser man inte mycket mer än en 43 meter hög radiomast och en liten byggnad. Öppnar man dörren till den oansenliga byggnaden leds man 11 meter ner i underjorden via en trappa och det öppnar sig stora utrymmen i två våningar. Det första man bör göra i händelse av krig är att sanera sig själv för att inte få in t.ex. radioaktivt material. Först därefter får man gå in i salar, kök, vardagsrum, sovrum etc. All inredning är i modern 1970-talsstil med skarpa färger och väldigt mycket i orange.

Här ser du några av de bilder jag tog i november innan nycklarna skulle lämnas över till köparen.

Nyckeln till ledningscentralen Trappan ner Skylt med saneringsinstruktioner Duschar i saneringsutrymmet

Inlägg 49 i #blogg100