Italien
Medelhavet
Båt
Människor
Mörker

Vad tänker du egentligen på när du läser de här orden? Vilka associationsbanor tar dina tankar? Funderar du möjligen på de flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet i jakt på bättre levnadsförhållanden? Eller går tankarna på annat håll när du samtidigt ser bilden här nedan?

Kontraster i ord eller bild är effektfulla för att sätta fingret på orättvisor och ojämlikhet i vårt samhälle. En som använder ord som gör att åtminstone jag reagerar väldigt starkt är Niklas Orrenius som gör en jämförelse i DN om just resor över Medelhavet. Läs hans ord du också.

När jag läser Niklas Orrenius’ text minns jag en resa till diktaturens Chile 1987 då jag av en vän uppmanades att inte bara skildra det jag såg med foton av misär och repression utan kontrastera med bilder av de välbeställdas liv. Att helt enkelt visa orättvisorna som finns i ett ojämlikt samhälle med en variation av bilder så att skillnaderna syns. Dessutom är inte världen svart och vit utan även bland utsatta människor finns skratt och glädje mitt i vardagens bekymmer. Jag hittade även skämten och skratten bland människorna jag besökte i kåkstäderna i södra Santiago. En dag ska jag gå igenom mina diabilder jag då tog och se om jag kan få upp dem här i fotobloggen.

Bilden här tog jag då yngste sonen och jag åkte båt från Genova till Palermo i augusti 2012. Vi betalade inte på långa vägar så mycket som flyktingarna från andra sidan Medelhavet betalar för en plats i trånga utrymmen där en del t.o.m. låses in.

Människor på båt i natten

Inlägg 56 i #blogg100