Bilder från Eslöv och övriga världen

Totalstation i #blogg100

Idag tog jag med kameran till jobbet för att fotografera mina närmaste arbetskamrater och deras nya ”leksak”, en totalstation som scannar omgivningen i 3D. På bilden ser du hur instrumentet har avbildat kristallkronan med ett punktmoln av koordinater. Vanligtvis används totalstationen för att göra mätningar utomhus av byggnader, vägar och annat viktigt med hjälp av vissa stompunkter i marken som är koordinatsatta enligt det koordinatsystem som används i bl.a. Eslövs kommun, SWEREF 99 13 30. Datat som samlas in läggs därefter in i ett GIS, geografiskt informationssystem och blir webbkartor. Med det här instrumentet får vi nu möjlighet att göra kartor i tre dimensioner. En fantastisk utveckling. Göteborg t.ex. har utvecklat ett eget system där man byggt upp staden i en webbkarta tillsammans med en koppling till Facebook. Titta in på Min Stad i Göteborg och se hur roligt man kan ha det med kartor.

Leica totalstation mäter in en kristallkrona

Inlägg 73 i #blogg100