Det senaste året har det inte blivit så många fotopromenader med kompisar som tidigare och det beror möjligen på att jobbet har tagit ganska mycket tid och framför allt energi ifrån mig så att jag helt enkelt inte orkat åka iväg. Men i lördags tog jag tag i mig själv och puttade in mig på tåget till Malmö där jag träffade bl.a. Rei som håller i facebookgruppen Fotografi i Skåne och organiserar fotopromenader i Skåne lite då och då. Eftersom det var så länge sedan jag deltog undrade jag förstås lite över andra fotokompisar varpå Rei kom med en mycket dålig nyhet.

Den glada tjejen som står här på brandbilen med sin kamera har precis blivit inlagd på sjukhuset efter ett återfall i leukemi. Nu är hon i stort behov av att hitta en stamcellsdonator som matchar hennes vävnadstyp. En lösning är Tobiasregistret där man som fullt frisk, fyllda 18 år och några andra detaljer kan anmäla sig som donator. Allra bäst är om du är i åldern 18 – 40 år, men det går att donera även om man är äldre. Efter att vävnadstypen är bestämd genom en s.k. topsning, läggs data in i ett register där donator och mottagare kan matchas. Därefter kan själva donationen och transplantationen äga rum och ett liv räddas med nya, friska stamceller. Hur en donation går till kan du läsa här på Tobiasregistrets hemsida. Genom Tobiasregistret har man hittills kunnat göra ungefär 650 transplantationer. Människans vävnadstyper är många olika och därför behövs också många donatorer för att kunna matcha på bästa sätt.

Jag önskar så innerligt att någon i Tobiasregistret kan matchas mot min glada fotokompis’ vävnadstyp så att hon kan slippa sin leukemi och bli frisk igen. Har du som läser det här möjlighet att donera, tycker jag absolut att du ska göra det. Kanske just din vävnadstyp stämmer överens med Nellys. Själv uppfyller jag tyvärr inte kraven som ställs på en donator, men skänker i stället en slant till Tobiasregistret så att de kan fortsätta driva sin verksamhet som visserligen får bidrag av det offentliga men ändå behöver ytterligare medel.

Nelly med sin kamera på brandbil

Jag har fått tillåtelse av Nelly att publicera både bild och text. Bilden tog jag i Västra hamnen i slutet av mars förra året.

Inlägg 97 i #blogg100