Bilder från Eslöv och övriga världen

Att äta sushi i Japan

Innan vi åkte till Japan hade jag inte ätit sushi speciellt många gånger. Minns första gången jag gjorde det och trodde wasabin var guacamole. Eftersom jag gillar guacamole tog jag ganska mycket på min tallrik, men upptäckte snabbt att det definitivt inte var den milda smaken av avokado som jag förväntade mig utan i stället var det en stark hetta som spred sig i munnen.

Nåväl, i Japan blev det ganska mycket sushi och något jag uppskattade speciellt mycket var de sushirestauranger där man fick sätta sig vid ett rullande band och välja bland de små tallrikar som sakta gled förbi och ta det som såg gott ut. På varje tallrik ligger två sushibitar och tallrikarna är färgkodade så att varje färg har sitt pris. Tillhörande dryck är grönt te som man häller i muggar från en kran vid platsen.

När man ätit klart har de tomma tallrikarna samlats i en hög och servitrisen kommer och räknar dem och skriver ett kvitto på vad måltiden kostat. Kvittot tar man med sig till kassan vid utgången och betalar vad måltiden kostat. Oftast tillkommer också momsen på 8 %.

Nedanstående bilder är från en sushirestaurang i stadsdelen Shinjuku i Tokyo där vi åt en kväll. Dyraste rätten tror jag var den som syns på sista bilden, dvs.600 yen (ca 42 kr). Om jag minns rätt kostade den billigaste endast 200 yen (ca 14 kr). På andra bilden ser du förutom kockarna också hur det ser ut där man sitter vid bandet med bl.a. tekranen, sojan och skylten med tallrikspriserna. Mannen som sitter där har även en skål med misosoppa framför sig.

Utanför restaurangen Sushikockar Sushitallrik på rullande band Sushitallrikar på band med prisskylt