Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 19: Världsarvstempel i Himeji

Idag for vi till Himeji, lite sydväst om Kyoto. Resan gick med tåg förstås, dessa japanska tåg som går som urverk, precis tvärtom mot i Sverige. Står det att tåget ska gå 18.01 så går det klockan 18.01 och inte 18.02. Dessutom finns många olika slags tåg och de verkar ha separata spår efter hur snabbt de går. Shinkansen har dessutom egna avdelningar på stationerna. Mängder av tåg går hela tiden och det behövs för många reser med dem.

Nåja, vi åkte alltså till Himeji för att titta på det vita slottet från 1333. Det vill säga, det började byggas då och har byggts till i omgångar. Det är det främsta slottet i Japan och finns alltså på UNESCO:s världsarvslista. Redan när man kliver ut från järnvägsstationens norra entré syns slottet på långt håll. Efter en promenad på ca 20 minuter är man framme och kan börja gå upp till toppen. Inträdesavgiften till själva slottet är 1000 yen, ca 70 kr.

Det var inte så jättevarmt idag och det var tur det, för det är en ganska lång promenad för att komma upp och mängder av trappor med väldigt höga trappsteg. De sista våningarna måste man dessutom ta av sig skorna och gå barfota eller i strumplästen.

Stationsbyggnaden

Norra entrén till stationsbyggnaden i Himeji.

Gatan upp mot slottet

Promenaden fram till slottet från stationsbyggnaden tar ca 20 minuter längs den här breda gatan.

Uppförsbacke mellan murar

I början av promenaden upp till toppen på slottet.

Rum inuti slottet

Innanmätet är helt i trä, bl.a. bambu.

Utsikt från toppen

Väl uppe har man den här strålande utsikten över staden Himeji.