Bilder från Eslöv och övriga världen

Andra dagboken i #blogg100

Min första dagbok bestod till mesta delen av ganska korta inlägg, liknande dem jag skrev ner igår. Mycket av mina tankar verkar ha rört sig om vilken kille jag för tillfället skulle vara kär i och namnen skiftar snabbt.

I nästa dagbok, som jag fick i julklapp av mamma 1970, börjar texterna bli betydligt utförligare men har fortfarande samma tema. Jag träffar killar, går på ”disket” (funderar på om man verkligen sa så på den tiden, men det står likadant överallt), umgås med kompisar, skolkar (eller ”skubbar” som vi nog säger allmänt här i Skåne) från skolan, röker, börjar dricka öl och sprit, ljuger för mamma om var jag håller hus på nätterna och nog är en mycket jobbig och stökig högstadietjej. När jag läser texterna reagerar jag ungefär som Mia skrev i en kommentar igår: ”När jag läser min första dagbok, som jag började skriva när jag var 14, plockar jag fram skämskudden. Kan inte förstå att det där är jag.”

Den här andra dagboken har ett passande omslag, om än lite väl romantiskt för verklighetens händelser. Jag var på väg utför 1971 och åren därefter. Det kunde gått riktigt illa, skulle jag tro, men så småningom rättade livet till sig. Dagboken sträcker sig från juldagen 1970 fram till  den 6 juni 1971. Några texter:

Måndag 28.12.1970
På morgonen väckte pappa mig och vi hade ett jävla gräl. Jag köpte en jumper som är för stor av presentkortet. Men den är jättehärlig. Jag gick till Ingrid (kommentar: en äldre kvinna där vi ofta hängde och som tillät ganska mycket) och Christa var där. Sen stack vi till elevhemmet. Sen till henne där hon bor nu. Hennes brossa, Horst, fyller 15 idag. Vi fick tårta som var frusen. En kille som heter Ronnie var också där. Han är rätt kär. Sen stack vi till elevhemmet igen. Jag träffade Karin där. Hon hade tänkt ringa till mig men gjorde inte det.

Lördag 9.1.1971
Idag hade jag ett jävla gräl med mossan. Jag skulle upp till Görel på kvällen. Hon sa att jag skulle vara inne halv tio. ”Aldrig, tidigast tio”, sa jag. ”Då får du veckopengen indragen”, sa hon. ”Då får jag väl börja knycka pengar”, sa jag. ”Då får du pryl”, sa hon. ”Och du går inte på diskoteket nästa lördag.” ”Håll truten”, sa jag. ”Nej, du ska inte få ett enda öre”, sa hon. Sen stack jag. Görel var ensam hemma, så när som på Bosse. Men han är ju lika gammal som mig. Jag fick gottis för två kronor, och två lemonader. Sen stack vi till stan. Men där var inte kul, så vi stack till henne igen. Där mötte vi Lasse och Christer. Vi hängde med dem upp till Arne. Men där var inte heller kul, så vi stack ner till henne. Där tittade jag på TV tills klockan var 5 i 10. Då stack jag hem. Jag trodde mossan skulle bli förbannad, men hon kom hur glatt som helst och frågade om jag ville ha munkar, och pratade om nåt hästprogram som varit på TV. En liten stund senare kom fassan hem

Fredag 22.1.1971
Jag åkte fast för rökning i skolan och fick gå ner till studierektorn på NO-timmen. Han skulle ringa hem kl. 17, men ringde aldrig. Jag fick en anmärkning på NO:n också. För att jag pratade med Kjell. I slutet på timmen fick jag gå fram och skriva i några ord om vad vi hade gått igenom. Det trodde inte kärringen att jag kunde, men det gjorde jag.

Fredag 26.2.1971
Var hemma idag med. Men gick ut på kvällen. Var hos Ingrid. Leif har kommit hem. Vi åt tårta där. Fassan var full både på morgonen och kvällen. Han har inte varit hemma på hela natten. Usch, han är så äcklig. Jag undrar hur det går med ekonomin, när han super upp pengarna. Vi får väl snart ingen mat om dagarna. Mossan tänker visst ligga i köket i natt. Synd om henne.

Fredag 16/4 1971
Fick gå till syster och prata om skubbet. Hon fråga t.o.m. om jag hade rökat hasch. Sen tog hon blodprov. På vägen till skolan blev jag vän med Görel. Efter skolan hämtade jag Jennie och gick till stan och köpte eye-liner och kulspetspennor. Jennie fick ett litet block. Sen mötte vi mossan.

Blå dagbok med ett par Första uppslaget i dagboken med min adress.

Inlägg 6 i #blogg100