Bilder från Eslöv och övriga världen

Dagboken hösten 1971 i #blogg100

Jag återvänder till året 1971 och förhållandet med Leif som ännu höll, trots några småförälskelser i andra killar som jag attraherades av. Det var höst, jag hade börjat åttan och Leif gick i nian. Kvällarna verkade jag inte ägna åt annat än att vara ute: i bowlinghallen, hos kompisen Gilla eller med Leif i Lasses källare. Rökte gjorde vi rätt rejält, åtminstone när det fanns cigarretter (eller piptobak) att få tag i. Musik vi lyssnade på i Lasses källare var t.ex. Led Zeppelin, Black Sabbath, Jethro Tull och förstås Deep Purple och Jimi Hendrix. Jag var också med i Unga Örnar som hade en lokal i samma område där allt annat hände. Träningen inför Luciaframträdandet pågick, det där jag var vald till Lucia.

Hemma var det allt annat än bra. Förhållandet till min pappa blev alltmer ansträngt, medan mamma och jag hade kommit varandra närmare igen efter sommarens händelser. Det var den här hösten hon började prata skilsmässa på allvar. Pappa hade sent på sommaren kommit tillbaka från sin sista resa till sjöss och var ganska mycket hemma. Han och jag bråkade ganska mycket och jag fick senare reda på att han ville skicka iväg mig på någon slags ungdomshem. Mamma dröjde med att genomföra skilsmässan tills lagen ändrades och man slapp hemskillnadsåret. Innan skilsmässan gick igenom hade jag hunnit flytta hemifrån.

I min dagbok skrev jag varje dag. Det blev mycket om var jag hade varit och vem jag hade träffat. Jag stack och körde, dvs. förflyttade mig till fots eller med cykel. Språket är allt lite torftigt ännu. I de här utdragen har jag inte förändrat ordvalet något från när jag skrev det och undrar allt lite över hur enahanda jag uttrycker mig.

Tisdag 5/10 -71
På ridningen slapp jag rida. Jag sa att jag hade träningsvärk i benen. Där var killar från Berga, som höll på att bygga. Eva och jag satt inne hos dom i en bod och rökade. Leif har fått röda hund och ska stanna hemma nu. Dom har snott hans fransjacka. Efter skolan följde jag med Gilla hem. Vid halvfem-tiden stack vi till stan, och skulle prova bågar hos optikern. Men jag fick bara beställa tid. Onsdag 16.30. Sen stack jag hem. Fick passa Jennie på kvällen. Rökte pipa också. Stefan sa att det finns några tabletter som verkar som narkotika. Jag kommer inte ihåg vad dom hette, men jag hittade några som var likt det han sa dom hette.

Tisdag 12/10 -71
Efter skolan gick Gilla o. jag till bowlingen för att röka. Conny kom och sa till oss att om vi skulle röka fick vi gå ut. Han verkar rent sne’ på oss. Vid 4-tiden gick vi och mötte våra mossor. Jag fick en tia. Sen fick Gilla nya långbyxor. Sen tog vi hennes mossas kassar och åkte hem med bussen. Först köpte jag varm korv och cigarretter. När vi kom hem till henne, fick jag tårta, kakor och saft. Sen stack vi ner till bowlingen. Där mötte vi Leif och Stefan. Vi gick in i bowlinghallen och skulle röka. Men vi blev utkörda av Conny igen. Vi satte oss i trappan i stället.
Jag älskar Leif ännu. Jag ska nog säga till Stefan att vi inte kan vara ihop mer. Vid halv-åtta-tiden körde jag hem. Där fick jag min kappa. Jättehärlig. Jag sa till fassan att han kunde titta på mig. Han sa bara: Jag har sett henne. Jag blir snart stirrig på honom. Det är precis som om han inte ville veta av mig alls.

Onsdag 13/10 -71
Jag kom till skolan i kappan. Gilla hade också sin. Efter skolan, vid 4-tiden stack vi till stan. Jag provade bågar. Ska ha ett par som kostar 70:-. Jättesnygga. Sen hämtade Gilla tyg på posten. Sen gick vi till Norrevång, och jag cyklade hem. Där hade jag ett jävla gräl med fassan. Sen körde jag till Gilla. Vi stack till bowlingen. Sen cyklade vi bortåt rökrutan. Där mötte vi Lasse, Dan, Leif och Kristoff. Vi pratade lite i rökrutan, och vi stack och köpte choklad i bowlingen. Det var precis vår tur när Conny sa att han inte hade tid på ett tag. Då gick han och spelade bowling. Men vi fick chokladet till sist. Jag pratade med Dan om Leif. Jag frågade om Leif gillade mig än. Han skulle ta reda på det. Sen stack vi till gungorna vid lågstadiet. Gilla stack hem, och Leif, Lasse, Kristoff och jag stack hem till Lasse. Där lyssnade vi på skivor. Först satt jag på en stol, och Leif i en soffa. Sen sa han: Sätt dig här i stället. Här hör du bättre.

Lördag 23/10 -71
På förmiddagen hämtade jag cykeln och sålde ett band med Ike&Tina Turner. 10:- fick jag för det. På Hemarks sa dom att mitt trasiga band inte gick att laga, men när jag kom hem lagade jag det själv. Sen ringde Leif och jag stack till dom. Sen tog vi Lasses KS100 och körde lite. När Leif körde började den konstra. Det kom stora rökmoln. Det var knappt dom kunde stanna den igen. Sen körde jag till Gilla. Hon skulle på disket. Jag var där lite, sen körde jag hem och badade. Sen körde jag till Gilla igen, och vi stack till Can Pastila. Där gjorde jag slut med Stefan. Han blev inte förbannad som tur var. Lasse, Leif o. Dan kom precis när Lars var på mig. Men dom bara skojade lite om det. Leif o. jag har följe nu. Vid halvtio-tiden stack vi till Lasse. Där hånglade vi lite.

Måndag 8/11 -71
Efter skolan följde jag med Gilla hem. Vi skalade potatis. Vid halvfem-tiden stack jag hem. Ingen var hemma. Jag ringde till Rut. Hon sa att mossan var med Jennie hos doktorn. Jag rökade pipa, sen stack jag till Gilla igen. Vi övade Lucia kl. 6. Sen tänkte jag köra till hallen, när jag mötte Lasse och Dan. Vi körde till rökrutan. Lasse har klippt sig, skaffat fransstövlar och svarta strumpor. Sen kom Leif. Lasse, han och jag stack till Brodd sen. Vid 8-tiden stack vi till Norrevång igen. Halvnio stack jag hem. Där sa mossan att Jennie hade öroninflammation. Hon hade varit på bostadsförmedlingen också. Vi ska kanske flytta till en trerummare på Slottstaden den 15 dec. Hon ska lägga in om skilsmässa nu.

Lila dagbok med rött hjärta

Min fjärde dagbok är lite trasig med en plastig pärm som inte längre håller ihop de fullskrivna bladen innanför.

Inlägg 11 i #blogg100