Bilder från Eslöv och övriga världen

Det blå fotoalbumet i #blogg100

Mitt andra fotoalbum har ett mycket blandat innehåll med gamla bilder från min mammas ungdom, bilder jag fått av kompisar, studiobilder från mina allra första år (oftast tagna av Stig Ekander i Föjers fotostudio), klassfoton och mina egna kvadratiska bilder från Kodak Instamatic-kameran. De flesta bilder är i svartvitt även om färgfotona blir alltfler. De har som så många andra gamla färgbilder bleknat och fått en speciell färgton som påminner om de färgfilter man kan lägga på nutida mobilbilder för att få en retrolook. Men tro mig, mina bilder är mer retro än nutida Instagrambilder. Fotona verkar jag ha satt in i en mycket slumpmässig ordning och inte i kronologisk följd som är brukligt.

Blått fotoalbum

Om jag minns rätt var det mamma som gav mig det här albumet när mitt första inte hade mer plats.

På nedanstående uppslag ser du några blandade bilder. Jag tror att det svartvita fotot är från en djurpark i Finland eller möjligen Köpenhamns Zoo och de övriga bilderna är från åren 1971 och 1972. Bilden på mamma och min ett år yngre syster Pia är tagen i vårt badrum där mamma tydligen hade satt alla krukväxterna i badkaret för att vattna dem ordentligt. Badrum var en lyx vi njöt av efter att ha flyttat till en sprillans ny lägenhet 1967. Innan dess bodde vi i en kall lägenhet i en rivningsfastighet där det varken fanns varmvatten eller toaletter inomhus. Vi hade en fotogenkamin för att hålla värmen på vintrarna och satte in extra fönster med fetvadd mellan rutorna. När det var minusgrader ute frös vattnet i ledningarna. Toaletterna låg på gården i två rader. Dasstunnorna byttes en gång i veckan av renhållningsgubbar. Ingen vidare trevlig miljö, men det var bostadsbrist, liksom det är nu. Miljonprogrammet i slutet på 1960-talet gav många familjer liknande vår en betydligt högre bostadsstandard.

De två bilderna till höger på den vänstra sidan är tagna på balkongen. Överst sitter jag och under min tio år yngre syster (som förresten också är med i Blogg100 med bloggen Ett inrutat liv). På den högra sidan, överst till vänster sitter hon i mitt knä. Övriga tre bilder har jag tagit en sommardag 1972 ute på den stora öppna gräsytan mellan trevåningshusen på Bergaområdet där vi bodde. Ofta samlades vi där för att spela fotboll eller bara hitta på hyss. Och vissa ömma känslor uppstod förstås också mellan en del av oss.

På Bergaområdet bodde vi i två olika lägenheter. Först i en trerummare och efter något år fick vi råd till en fyrarummare så att jag och Pia fick var sitt rum och slapp dela. Min yngsta syster måste ha delat rum med mamma och pappa. Sju år bodde jag på Berga och vid 17 år fyllda tog jag mitt pick och pack och flyttade till min alldeles egna lägenhet, en etta med kokvrå i Höör. Det blev ett helt annat liv.

Uppslag med åtta kvadratiska foton.

Färgfotona har fått en speciell retrolook medan den svartvita bilden har hållit sig betydligt bättre.

Inlägg 12 i #blogg100