Det var dags att ”ta studenten” efter mina två års studier på naturvetenskaplig linje på Spyken i Lund. I min gamla fickkalender från 1979 läser jag att det var lite si och så med min närvaro på slutet. Var väl betygen säkrade så struntade jag i enstaka lektioner och ägnade mig åt annat, oftast åt att sova. På helgerna var jag antingen ute och festade eller lyssnade på musik med kompisar i Lund, men jag hade också fått jobb på ett serviceboende för äldre i Malmö och de ringde ofta efter mig för jobb i köket. Jag behövde extra tid för sömn helt enkelt.

Jag skriver ”ta studenten” med citationstecken för det blev inte något traditionellt studentfirande för min del. Ingen mössa, inget utsläpp, ingen kortege på gatorna utan bara en gemensam lunch med en del av klasskompisarna på en restaurang i Lund efter att vi fått våra betyg. Det var många som struntade i mössan i efterdyningarna av 1968-revolterna och jag tyckte dessutom att det var dumt att slösa pengar på en mössa som sedan skulle ligga gömd i en garderob. Veckan innan vi slutade var däremot full av aktiviteter och jag läser att flera av lärarna vi hade haft bjöd hem oss till sig. Det blev för min del besök som imponerade. Inte var jag van vid att man hade en egen pool hemma som någon lärare hade. Mindes ju hur vi när jag var liten fick gå till mammas väninna för att bada eller till det gamla badhuset i Eslöv eftersom vi inte hade varken toalett eller varmvatten hemma. Att se hur mina lärare bodde var något helt annat och en inblick i en värld jag inte var van vid.

Många i min klass var enormt studiemotiverade och om jag minns rätt var det hela sex stycken som sökte och kom in på läkarlinjen i Lund, något som var svårt redan då. Jag och en annan klasskompis hade siktet inställt på ämneslärarlinjen och jag sökte till utbildningen i kombinationen matematik och kemi. Det fanns tre platser i Lund/Malmö och det var hård konkurrens om dem. Jag räknade inte med att komma in så i andra hand tvekade jag länge om jag skulle söka någon annan kombination eller om jag skulle flytta på mig. Till sist fyllde jag i matematik och kemi i Umeå eftersom kemi ju var det jag näst matte mest ville läsa och tänkte att var jag tvungen att flytta så var det ju lika bra att flytta ordentligt. När antagningsbeskedet till sist kom, hade jag den första reservplatsen i Lund, men hade kommit in i Umeå.

Fredag 25 maj: Jobbade 11- 20. Fick låna Ann-Maries bil. Dom hade börjat på grillfesten när jag kom hem. Drack vin. Gick till AF och lyssnade på Peps. Träffade Christian där och snackade med honom. Gick hem ensam vid 2.

Lördag 26 maj: Jobbade 11-18. Liftade hem med en konstig typ. Gick från rondellen hem. Tittade på TV. La mig vid 11.

Söndag 27 maj: Jobbade 11-20. Åkte tåget hem. Tappade cykelnyckeln.

Måndag 28 maj: Ordnade ny cykelnyckel. Följde med Ann-Marie, Anders och Thomas till AF där Jukka Tulonens band spelade. Bra. Var hemma igen 12.

Fredag 1 juni: Var hos Frelin (matteläraren) på eftermiddagen. Drack kaffe och badade i hans pool. Härligt.

Söndag 3 juni: Åkte med Håkan till Lomma. Solade och badade. Skönt. Håkan hade glömt ljuset på bilen på så vi fick ha hjälp med att bogsera igång den. Var hemma vid 5. Gick ut med hundarna. Drack vin och rökte. Gick till stadsparken där dom hade musikfest. Gick hem igen vid 9.

Onsdag 6 juni: Cyklade till Palazzi (filosofiläraren). Drack kaffe. Var i skolan. Har fått 1000:- i stipendium från Lunds kommun. Kul.

Torsdag 7 juni: Fri hela dan. Hämtade ut stipendiet. Handlade till i kväll. Pia kom med 50:-. Fick blommor av Anders och Marlene och av Pia och Leif. Klockradio av mamma och Jennie. Vin av Mats och Ruth. Åt sallad och drack vin ute. Började regna och vi flyttade in. Stefan och Åsa kom också. Håkan och jag rökte. Somnade på hans rum.

Fredag 8 juni: Vaknade vid 6 och sov vidare till 10 inne hos mig. Fick betyget i skolan. 4,3 i snitt. Var på Lundias taverna och åt efteråt. Skrev till Birgitta. Cyklade till Christian  vid halv 8. Nästan bara folk från Smålands. Åt sill och sallad. Drack vin. Blev ihop med Ola. Cyklade hem till honom vid halv 3. Sover över hos honom.

Tisdag 12 juni: Jobbade 8-17. Skickade iväg ansökningarna till högskolan efter jobbet. Hade sällskap med Bengt på tåget. Var och handlade. Eli ringde.

Torsdag 14 juni: Fick stipendium igen. 300:-. Cyklade till Carina halv 5. Drack vin och åt popcorn. Stack hem till mig och hämtade mer vin. Mamma ringde. Gick till Carina igen. Gick till AF sen. Snackade med rätt så många människor där. Träffade Håkan. Hade sällskap med honom hem.

Fredag 15 juni: Allting gick på tok på jobbet. Jobbade 8-17. Fick ett fint brev av Lotta.

Ann-Marie som nämns i mina anteckningar flyttade in på korridoren i början på året. När jag senare flyttade ut bodde hon kvar och vi sågs inte igen förrän 2011 då hon fick en projektanställning på min nuvarande arbetsplats. Det blev ett roligt återseende.

Svartvit foton och en kalender

På översta fotot vår mattelärare någon av de sista dagarna.

Inlägg 26 i #blogg100