Bilder från Eslöv och övriga världen

Första fotografiet i #blogg100

Igår skrev jag om mina första dagboksanteckningar, i februari 1967. Det året började jag också fascineras av kamerans möjligheter att bevara stunderna jag upplevde. Till sommarlovet fick jag av pappa en liten kamera, använd av honom men fullt fungerande. Märket var Kodak Instamatic, en kamera som var överkomlig i pris för det stora flertalet personer. Jag tror att just Kodaks kameror var de som på sin tid satte igång fotointresset bland allmänheten. Visserligen var det inte den revolution som äger rum nu, då alla mobilkameror blivit var mans och kvinnas egendom. Min allra första kamera laddades med filmkassetter och hade bara en enda inställning, vilket innebar att jag inte utan vidare kunde fotografera i mörker utan fick då använda dyra små blixtlampor som fick slängas efter användning. Blixtlamporna köptes i kartonger med tio lampor i varje. Filmkassetterna rymde 12 exponeringar och fick lämnas in för framkallning och kopiering vilket kostade många veckopengar. Men jag sparade och fotointresset var väckt och slocknade aldrig.

Mitt allra första foto har jag kvar, insatt i ett mitt allra första album. Fotot tog jag när vi var på väg från Hälsingborg (på den tiden stavades namnet med ä) till Helsingør. En del av sällskapet hamnade utanför min bild, men jag fångade i alla fall min mamma och en av mina småsystrar samt mammas väninna och hennes äldste son. Efter detta första foto blev det flera andra som jag prydligt satte in i album. Det hann bli många sådana innan jag gick över till digital fotografering.

Mitt första fotoalbum

Det här albumet fick jag i present och kunde börja sortera in alla mina bildminnen.

Mitt första foto

Det allra första fotot jag tog när vi en solig sommardag väntade på färjan till Helsingør.

Sista uppslaget i albumet med priser nedtecknade

Mitt första album varade i två år. Priserna är nog från 1969 och som synes var det betydligt billigare att framkalla och kopiera i svartvitt.

Inlägg 4 i #blogg100