Det finns stora skillnader i vanor mellan olika familjer, det bör nog alla vara överens om. Många vanor är också beroende på vilken inkomst familjen har och finns det inte tillräckligt med pengar för semesterresor blir det helt enkelt inga sådana. Pengarna måste gå till viktigare behov som t.ex. mat, hyra och kläder.

När jag växte upp fanns det inte pengar över till mycket extravagans och jag minns de dagar när mamma visade en femtioöring som var allt hon hade och serverade havregrynsgröt till kvällsmat. Pappa var till sjöss och skickade inte alltid hem pengar så mamma och vi två systrar fick klara oss på den sömmerskelön mamma jobbade ihop på Sahlins. Det gick, men några semesterresor blev det inte. En sommar fick vi åka till Höllvikens sommarlovskoloni på kommunens bekostnad och en annan sommar fick vi på samma sätt bo hos en familj ute på landet. Annars var det innergården i den rivningsfastighet där vi bodde som var skollovens lekplats. För grannbarnen var det på samma sätt och vi lekte och hittade på allehanda hyss tillsammans.

Den skånska vintern är normalt inte speciellt snörik, men ibland händer det att snön färgar marken vit. Jag och min syster hade ibland ett runt tefat att använda i backen där alla andra också åkte. Skidor var det ingen jag kände som ägde och jag minns inte att jag någonsin såg någon åka skidor. Ibland hörde jag talas om någon klasskamrat som varit iväg i fjällen eller Alperna och semestrat men det var inget vi kunde göra.

När jag 1979 bosatte mig i Umeå upplevde jag för första gången ordentligt vita vintrar och såg att många åkte skidor. Mina kurskompisar på universitetet var alla från norra Sverige och uppväxta på skidor. När jag i januari 1980 flyttade in till studentkorridoren i Umeå blev det lättare att umgås med dem och en kväll fick jag låna skidor och vi åkte ut till Bräntbergsbacken inne i Umeå. Liften var stängd och backen var tom på människor. Min livs första åk i en slalombacke tog ungefär en timme.

Fredag 4 januari: Vaknade vid 11 av att städerskan kom med gardiner. Sen kom vaktmästaren med en dörr. Åt frukost. Var och handlade. Inger och Göran kom. Fikade. Åkte till Bräntberget och tittade på skidbacken. Sen till Göran och åt kinesisk gryta med sötsur sås. Gott. Thomas ringde. Han ville ha oss med ut. Jag var hemma och hämtade vin. Gick till Krogen vid 10. Inget vidare. Thomas, kompis till Thomas, var där.

Lördag 5 januari: Han följde med till mig och vi satt och snackade till 5 på morgonen. Fint. Vi sov i min säng båda två. Vaknade vid 1. Göran ringde, Gick till honom. Hämtade Thomas och körde till Bräntberget. Lånade Ingers skidor och gick uppför backen. Åkte i sicksack ner och vände genom att lägga mig ner. Tog en timme att komma ner. Kul. Var och åt pannkakor hos Göran efteråt. Tittade på TV. Gick hem vid 9. Thomas följde med. Vi fikade. Han tog bussen 10. Satt i köket och stickade en mössa.

Svartvitt foto av vägen mot Umeälven

Inte är det många foton jag har från tiden i Umeå. Detta är från en promenad mot Umeälven i början på 1980.

Inlägg 31 i #blogg100