Att gå från heltidsarbete med regelbunden lön varje månad, om än inte speciellt hög, till att leva på studielån, var inte speciellt roligt, men hösten 1977 gjorde jag det. Jag sa upp mig för att plugga på heltid på vuxengymnasiet i Lund, på Strömbergsskolan, dvs. den som idag heter Spyken, ett namn den ännu inte hade fått officiellt när jag gick där. Jag försökte till en början att behålla min lilla Fiat men blev tvungen att sälja den. Det var t.o.m. så illa att jag fick kvarskatt jag inte hade möjlighet att betala och fick en avbetalningsplan hos kronofogdemyndigheten. Mina föräldrar hade ju ingen möjlighet att hjälpa mig ekonomiskt och det ville jag inte heller. Jag hade ju klarat mig själv sedan jag slutat nian. Men att leva på studielån var inte så lätt, fast jag insåg att utan lånet hade det aldrig fungerat att plugga vidare. Ändå var jag länge tveksam till att låna så mycket pengar som det skulle komma att bli. Jag var uppfostrad till att aldrig skaffa mig skulder. Men det blev så och inte förrän i år kommer lånet att vara återbetalt.

Måndagen den 22 augusti 1977 började jag på samhällsvetenskaplig linje, men redan på torsdagen hade jag bytt till naturvetenskaplig som jag skulle komma att slutföra på två år i stället för tre. Jag gick i en sammanhållen klass på ungefär tjugofem elever i olika åldrar. Alla var extremt studiemotiverade. Ja, jag också men hade vissa problem i början. Studietekniken hade jag inte och var många gånger förtvivlad över att t.ex. matteproven gick så dåligt. Under alla mina grundskoleår hade jag haft högsta betyg i matte, men plötsligt fick jag bara en trea.

Tisdag 25 oktober: Gick inget vidare på engelskprovet. La mig och grät när jag kom hem. Har nog fått magkatarr.

Torsdag 1 december: Skrev matteprov hela förmiddan. Gick nog hyfsat. Hade fått p-böter när jag kom till bilen. 70:- som jag inte betalar. Var på svenskan på kvällen.

Fredag 2 december: Fick en lapp till på bilen idag. Som jag inte heller tänker betala. Lillebill ringde och ville jag skulle komma på Gondolen. Jag satt hemma hela kvällen. Stickade Lovikkavantar.

Torsdag 22 december: Avslutning. Fick betyg. Oväntat bra. Två 3:or och resten 4:or. Mamma kom hit vid halv 9. Drack te och åt scones. Spelade piano.Mamma sover över.

Spyken från Östra Vallgatan

Så här fin är gamla Spyken numera. Bilden är från augusti 2013.

Inlägg 21 i #blogg100