Hösten 1979 var mörk i skogen utanför Hörnefors. Jag längtade tillbaka till kompisarna i Skåne och hade lite svårt att finna mig till rätta i kollektivet jag flyttat till. Det var kallt när vintern kom och jag tillbringade alltmer tid inne i Umeå och låg över hos kurskompisar när jag varit på något musikevenemang. Jag läser i min gamla fickkalender att jag ofta skriver brev samt får brev och ringer ibland söderut. Då var det skilda telefontaxor för lokalsamtal och rikssamtal och var dyrare att ringa från norra Sverige till södra. Till jul for mina kollektivkompisar iväg och mamma och lillasyster kom upp och firade jul med mig i stugan i skogen. Jag har hittat några gamla brev de skickade till mig i november.

Mamma skriver:

791111

Hej Susanne.
Får väl sätta mig och skriva till dig någon gång. Har så dåligt samvete ibland, för jag inte har skrivit. Vi har det så lugnt och skönt Jennie och jag här. Inga större stridigheter. Hörde att du ringde i torsdags.
Är på kurs på torsdagarna, kontakt kommittén för Sallerups område.
Jag ringde dig i fredags kväll. Han som svarade sa att du inte var hemma, han verkade lite virrig på något sätt. Du kan ju göra så att du ringer opp mig först, så kan jag ringa till dig sen.
Jag får gratulera dig för provet, tack för kortet förresten, höll på att glömma det. Hur går det annars för dig, klarar du av det psykiskt? Pia talade om att du hade besvär med dem du bodde med. Jag hoppas att du får nån annanstans att bo, så du kan klara av studierna utan några extra besvärligheter.
Jag tänkte på det, att du kanske beställa rum på något hotell några nätter till Jennie och mig, så vi inte kommer och krånglar till det ännu mer för dig, så länge tills dom andra har rest. Du kan själv bestämma det.
Vi har soligt väder idag. Skall gå och se på Jennie idag, dom spelar mot Eslöv på Norrevångshallen på eftermiddagen.
Jag har börjat varpa till mattor och skall bara sätta den till vävstolen men det är det jobbigaste. Sen har jag tagit fram ryamattan, skall knyta den färdig denna gången, det fattas inte så mycket på den. Har hållit på nu en veckas tid med det. Jennie hjälper till också. Så har jag sytt in två par av dina gamla byxor, slapp att köpa nya.
Jag hämtade ut biljetterna i torsdags dom gick på 580 kr. allt. En tur retur Eslöv – Umeå gick på 240 kr utan liggplats, jag tror dom smyghöjer priserna. Hoppas du kan läsa mina kråkfötter. Raderna är lite besvärliga att följa.
Du får ha det så gott och sköt om dig min flicka. Tänker ofta att måtte hon klara sig där oppe. Det är så långt borta saknar dig rätt mycket.

Hej. Morsan

Jag undrar om Jennie minns det hon skrev i november 1979 och vad hon egentligen fick i julklapp av mig. Jag minns det inte, men är alldeles säker på att det inte var en skateboard, cykel eller hund. Så här skrev hon i sitt brev:

Hej Sussie

Hur mår du? Jag mår bra.
Samlar du på frimärken ännu, det gör jag.
Jag tycker det ska bli kul att åka upp till dig i jul.
Min önskelista är:
Born to be alive med Patrik Hernandez (skiva)
Skateboard med skydd
fotboll (läderkula)
klistermärken
tjocka serieböcker (t.ex. tintinböcker)
oinspelade band
frimärksalbum
sångböcker med noter
en tre-växlad damcykel
hamsterburar
hund
handboll
pengar
lilla facit (frimärkshäfte)
skrivblock
digitalklocka med stoppur
brevpapper

Du kan väl skriva din önskelista till mig.
Skriv snarast möjligt.

Hälsningar Jennie

Brev från mamma och Jennie

1979 var det internationella barnåret och det kostade 1,30 att skicka ett inrikes brev.

Inlägg 29 i #blogg100