Redan efter en vecka hos Isa i Umeå flyttade jag igen. Jag såg en annons på anslagstavlan på universitetet om att två killar sökte någon som ville bo i kollektiv med dem. Alltså övergav jag Isas lägenhet nära universitetet och flyttade till ett litet hus strax utanför Hörnefors, ca 3 mil söder om Umeå. Huset låg ganska otillgängligt och var nog ett fritidshus man försökt vinterbona. Uppvärmningen fick vi fixa med ved som stoppades in i spisen på morgnarna och kvällarna. Huset hann bli utkylt på nätterna och plötsligt förflyttades jag tillbaka till min barndom med vinterkalla rum. Vi blev fyra stycken som delade boende, två killar som gick på socialhögskolan, en tjej som jobbade som sjukgymnast och så jag. Skogen fanns in på knuten och vi fiskade ibland i Öreälven en bit söderut, plockade lingon och fick besök av älgar på tomten. För att komma in till Umeå fick vi promenera en stund ut till E4, där bussen in till Umeå stannade. En av killarna hade bil och den användes ibland om än inte speciellt ofta.

Det blev mycket åkande fram och tillbaka för att följa matematikstudierna och för att kunna umgås med kursare. Jag övernattade många gånger i Umeå hos kompisar för att överhuvudtaget kunna ägna mig åt allt kulturutbud som fanns i stan. En kursare tog med mig till jazzklubben som organiserade musikkvällar varje torsdag, jag deltog på kursfester och lyssnade på annan musik.

Den här första terminen minns jag som ganska mörk, kanske för att hösten var inne och vintern närmade sig, men jag hade också hemlängtan till Skåne och kompisarna där. Den första snön kom i oktober men smälte bort igen och då blev det mörkt, mycket mörkt, ute på landet. Det hände att jag var ensam på natten i huset när de andra var iväg på något, och det var inte roligt. När mörkret är kompakt, tystnaden stor och hemlängtan sätter in är det lätt att inbilla sig allt möjligt. Under den här hösten läste jag också Tolkiens trilogi om ringen och de nätter jag var ensam hade jag allt lite svårt för att sova efter att ha läst om orcher och andra sagoväsen.

I slutet på september hade jag min första tenta i matte och var fruktansvärt nervös. Men det gick vägen trots allt. Det var ungefär som när jag började plugga på KomVux i Lund och inte alls var van vid sättet att lära sig saker. Så småningom lossnade det även i Umeå.

Hösten 1979 var det val i Sverige och det följde vi i kollektivet. Skolminister var Birgit Rhode, som jag blev arg på eftersom min utbildning ändrades.

Fredag 14 september: Slutade halv 12. Tog bussen hem 13.50. Läste. Åt middag. Ulf, en kompis till Ken, kom hit. Tittade på valdebatt i TV.

Lördag 15 september: Var uppe vid 10. Lite hemlängtan. Gick ut med Ken och Freddi. Fiskade och plockade lingon. Inget napp.

Söndag 16 september: Var uppe vid 10. Rune och hans familj kom hit. Liftade till Umeå vid halv 3 och gick upp till Universum. Mötte Britta där. Lyssnade på Björn Afzelius band. Gick till bussen och tog den 19.20. Fick gå från Texaco och hem. Kallt och mörkt. Tittade på valvakan. Växlade hela tiden, men i slutet hade sossarna ett mandat mer. La mig vid halv 3.

Måndag 17 september: Fick skjuts till Umeå med Berit på morgonen. Trött, trött! Tog bussen hem 15.55. La mig och sov. Ken och Freddi hade kursfest. Ganska trevligt, men jag var för trött.

Tisdag 18 september: Sov till 11. Räknade. Cyklade till Hörnefors och tog bussen 16.15 till Umeå. Gick till Britta på Ålidhem. Drack kaffe. Halv 8 gick vi till Krogen och lyssnade på Jan Hammarlund. Jättefint. Köpte en skiva. Träffade Maria där. Sover över hos Britta.

Onsdag 19 september: Var ensam hemma på kvällen. Valet blev klart. Fortsatt borgerlig majoritet med 1 mandats övervikt. Räknade hela kvällen. Umeå har blivit socialistiskt.

Torsdag 20 september: Kom överens med Thomas om att gå på jazz i kväll. Skickade kort till Lotta. Åkte buss till Umeå på kvällen med Freddi och Ken. Gick till Thomas och hans tjej Gunilla. Thomas och jag gick till Elvira Madigan och lyssnade på Almedeus jazzgrupp. Ganska bra. Gick halv 12. Sover över hos Thomas. Maria flyttar till oss idag.

Tisdag 25 september: Tentan gick nog helt åt helsicke. Britta och jag handlade efteråt och tog sen bussen till oss. Drack kaffe, snackade och gjorde sallad. Folket började komma vid 6. Åt sallad, drack vin, snackade, sprang runt stolpar ute, lekte charader. Alla hade kört hem vid 1. Sov i Kens rum. Lisa ringde.

Onsdag 26 september: Trött, trött! Fick reda på tentan. Klarade mig. 11/18. Godkänt. Slutade 12. Hade följe med Bertil till stan. Handlade. Tog bussen hem 13.50. Städade. Ken och Freddi kom. Lagade fisksoppa. Packade.

Tisdag 2 oktober: Kallt på morgonen. -8. Gick bättre i skolan idag. Var i stan efter skolan. Köpte 2 skivor. Mixed Media och Chick Corea. Tog bussen hem kl. 5. Fick gå från Hörnefors. Lite kusligt. Ensam hemma idag också. Men i morgon kommer Ken och Freddi hem igen. Spelade skivorna. Tittade på TV.

Onsdag 3 oktober: Hade studiedag på eftermiddan. Lite ändringar angående studierna. Får inte läsa något stödämne längre. Jävla Birgit Rhode!!! Köpte en bok i stan. Tog bussen 17.20 och fick gå hem från Hörnefors. Ken och Freddi var hemma.

Torsdag 4 oktober: Tog bilen till Umeå. Hade vikarie. Åkte hem 13.50. Liftade till Umeå vid 5 och gick upp till Thomas. Göran kom och en kompis till Thomas, Ulf. Gick till Elvira Madigan och lyssnade på jazz. Vann en skiva där. Sover över hos Thomas och Gunilla.

Fredag 5 oktober: Var uppe vid 8. Åkte bil med Thomas till skolan. Sysslade med programmering på ABC 80. Hade följe med Bertil till stan. Köpte biljett till Cornelis nästa fredag. Tog bussen 13.50. Fick pengar från Malmö. Skrev till Birgitta, Lisa och Pia. Ken kom hem. Tittade på TV.

Skivalbum med Chick Corea

Den här skivan jag köpte i Umeå hade mamma bevarat åt mig under åren utomlands.

Inlägg 28 i #blogg100