Bilder från Eslöv och övriga världen

Kurs för blivande hemmafruar i #blogg100

Ja, den kallades faktiskt så, den gymnasiekurs som var mitt enda val höstterminen 1973. Jag kom in på den tillsammans med ett gäng andra tjejer – inga killar inte. Egentligen hette kursen ”Hemteknisk skola – matlagning” och innehållet var ämnen som kostkunskap, bostadsmiljökunskap, textilkunskap, barnkunskap, familjekunskap, ekonomikunskap och liknande. Det gick inget bra för mig och jag lyckades göra mig stor ovän med läraren i textilkunskap. Till julen var det dags för slutbetyg och där hittade jag en tvåa i textilkunskap, jag som alltid haft högsta betyg i textilslöjd i grundskolan. Jag var rosenrasande och med stöd av klasskompisar klagade jag hos rektorn som kallade oss till möte, textilkunskapsläraren och mig, men det besked jag fick var att satt betyg gällde och för att ändra på det skulle jag vara tvungen att betala för att få göra ett prov. De pengarna hade jag inte så jag fick se mig besegrad och acceptera den enda tvåan i slutbetyget. Under åren som följde sydde jag många klädesplagg, både till mig själv och andra och glömde nästan bort den sorgliga historien.

Den enda manliga läraren vi hade var i ekonomikunskap och han var mäkta populär bland mina klasskompisar. Jag accepterade honom, men inte så mycket mer. Vi fick i alla fall lära oss lite om bokföring och något minns jag fortfarande och har haft nytta av. Fotot här nedan tog han av oss när vi hade bjudit honom på lussekatter och pepparkakor den 13 december. Jag minns fortfarande hur trött och seg jag var efter att ha varit uppe hela natten och festat på en lussevaka någonstans.

Fortfarande var jag ute mycket på kvällar och nätter, åkte raggarbilar och besökte de flesta dansställen i Skåne. Spriten var ofta förekommande och rökte gjorde jag också. Knappt två veckor efter att jag påbörjat gymnasiekursen hade jag blivit hämtad i min hemstad av några killar i bil. Vi skulle iväg på en fest i Teckomatorp men det blev aldrig så. Det regnade kraftigt den kvällen och killen som körde tog en kurva alltför snabbt. Möjligen var däcken också slitna. Ännu hade inte bälteslagen tagits. Mitt i baksätet satt jag utan att vara fastspänd men möjligen hade killarna i framsätet faktiskt säkerhetsbältet på sig. Plötsligt började bilen snurra på vägen och sedan minns jag inte mer förrän jag vaknade upp i en ambulans, kände något blött på min mage, tog med handen på min gula tröja, skymtade att det blöta var rött och svimmade av igen. Än idag har jag ett ärr över vänster öga där jag fick sys med tio stygn. Övriga skador läkte utan ärr, men jag var blå och svullen i ansiktet några veckor efteråt.

Att skriva dagbok hade jag slutat med men i fickkalendern hittar jag bl.a. följande anteckningar:

Måndag 20 augusti: började skolan

Lördag 1 september: krockade med träd hamnade på Lunds lasarett fick kotförskjutning, hjärnskakning och ett tre cm långt jack vid ögat som fick sys med 10 stygn. Kenneth från Teckomatorp körde. Han blev sydd i huvudet en massa. Tommy klarade sig.

Onsdag 12 december: var på Lussevakan

Torsdag 27 december: börjar jobba kl. 9.30

Klassfoto i hemteknisk kurs

Någon kom på idén att vi den 13 december skulle klä oss i röda tröjor och jeans och på lektionen i ekonomikunskap bjuda läraren på bakverk.

Inlägg 15 i #blogg100