Bilder från Eslöv och övriga världen

Kvinnor och arbete i Västerbotten 1981 i #blogg100

Med anledning av dagen som är idag hoppar jag tio år framåt från där jag var i förrgår och 35 år bakåt från idag och hamnar då på år 1981. Det året hade jag sedan nästan två år tillbaka bott i Umeå, långt från min hemstad i Skåne. Min klassresa hade pågått några fler år och jag hade kommit på rätt köl i livet efter alla ungdomssynder.

Efter att ha läst in gymnasiet på Komvux i Lund sökte jag in på ämneslärarlinjen i Umeå. Mina ämnen blev matematik, fysik och geografi och våren 1981 pluggade jag mina sista poäng fysik, en kurs där vi var tre tjejer bland ungefär 20 studenter. En del lärares skämt om oss tjejer minns jag fortfarande och började reagera allt kraftigare mot fördomar att tjejer inte skulle klara fysikstudier. Att som den första i släkten börja med universitetsstudier var också en mycket stor omställning och jag kände mig många gånger vilsen i den akademiska världen. Nåja, det gick bra för mig och jag började engagera mig på alla möjliga sätt, bl.a. i en kvinnoförening vid namn Kvinnor och arbete i Västerbotten. Dagboksskrivandet hade lagts på hyllan och jag antecknade bara enstaka händelser i en kalender. Söndagen den 8 mars 1981 står endast ett enda ord i min kalendern: KVINNOFEST och var den festen hölls och vem som var där, det minns jag inget av.

Däremot minns jag veckan innan ganska väl. Månadsskiftet februari – mars var jag med på ett fredsseminarium anordnat av kvinnoföreningen jag var med i. Under tre dagar lyssnade vi över hundra kvinnor i olika åldrar på andra kvinnor, kunniga i fredsfrågor. Några av oss dokumenterade allt som diskuterades, både i bild och text och det resulterade i en liten skrift med ett digert innehåll. Även jag bidrog. Tre imponerande kvinnor lärde oss mycket om fredsfrågor och de är aktiva än idag:

  • Berit Ås, Norges första kvinnliga partiledare, för Sosialistisk Venstre, och känd för sin teori om de nio härskarteknikerna.
  • Maj Wechselmann, regissör och dokumentärfilmare, ursprungligen från Danmark.
  • Maj-Britt Theorin, svensk socialdemokrat som länge drivit freds- och nedrustningsfrågor.
Fyra kvinnokalendrar från 1981, 1982, 1983 och 1984.

Under fyra år i rad skrev jag ner små korta anteckningar i min kvinnokalender. Varje år hade sitt tema.

En rosa skrift om fredsseminariet i Lövånger

Fredsseminariet ägde rum i Lövångers kyrkstad. Maria Lindgren ritade omslaget till skriften.

Och nu ser jag att Kvinnohistoriskt museum i Umeå just idag öppnar en utställning där f.d. medlemmar från Kvinnor och arbete i Västerbotten bidragit med material. Alla tre nämnda namn minns jag mycket väl.


Inlägg 8 i #blogg100