Våren 1978 handlade mest om studier. Jag hittar många anteckningar om prov i olika ämnen. Allt oftare stannade jag i Lund och fick ett allt större umgänge med klasskompisar och andra. De gamla kompisarna i Eslöv hängde också kvar men jag höll på att glida ifrån dem även om jag fortfarande var ute och dansade eller gick på bio med dem.

I skolan blev jag allt mer fascinerad av kemi och det var alldeles säkert den kemilärare jag hade som gjorde mig intresserad. Minns bara att han hette Roland och att han alltid skrattade och var fantastiskt entusiastisk när han berättade om kemins mysterier. Ett annat ämne som gick bra var tyskan, ett ämne jag aldrig pluggat tidigare men fixade med galant resultat. Mitt favoritämne matte gick allt bättre och efter att ha chockat både klasskompisar och mattelärare med att få alla rätt på ett prov fortsatte jag i samma stil och gick ut med högsta betyg i bl.a. matte. Äntligen kom jag igång med pluggandet och att jag fick bra resultat sporrade mig ännu mer.

Eftersom jag tillbringade allt mer tid i Lund, blev det naturligt att jag till slut också flyttade dit. Mats och Ruth som hyrde ut lägenheten i Eslöv till mig, berättade när jag sa upp lägenhetskontraktet, att de hade väntat på det. Alldeles säkert såg de min förändring och min längtan efter Lunds studentmiljö. Kvällskurserna i svenska och engelska på vuxengymnasiet i Eslöv slutförde jag under våren så jag hade inget mer som band mig i min hemstad. Bostad i Lund blev ett korridorrum på Bohus nation. En klasskompis bodde där redan och det fanns ett ledigt rum i en annan korridor på området. Under sommaren flyttade jag in och lärde känna ett härligt gäng studenter.

När första läsåret på Spyken var slut och sommarlovet väntade köpte jag min första systemkamera, en Minolta med ett normalobjektiv på 50 mm/1.4. Vilken skillnad mot den gamla Kodak Instamatic-kamera jag haft. Fotona blev nu rektangulära. I början tog jag endast färgfoton, men med hjälp av klasskompisen Lisa och mörkrummet på Spyken, lärde jag mig kopiera och framkalla svartvitt. Det gav mersmak.

Torsdag 16 februari: Matteprovet gick oväntat bra. Kanske alla rätt. Fick tillbaka tyskan. Den hade gått jättebra. Alla rätt.

Torsdag 2 mars: Skolan blev bombhotad idag, så vi började inte förrän halv 1. Slapp historian. Fick tillbaka matten. Alla rätt!!! Svenskprovet var svårt.

Torsdag 16 mars: Studiedag. Åkte till Lund på förmiddan. Gick till Gerthy. Tog bussen till Jamshid. Guillermo var också där. Pluggade fysik hela dan. Gerthy o jag var och åt på Sodom. Åkte hem vid 5. Cyklade till svenskan. Fick tillbaka provet och uppsatsen. Dåligt.

Onsdag 22 mars: Fick tillbaka fysikprovet. 9/18 rätt. Ingen som hade alla. 15 var det högsta. Såg på bio med klassen. Var och åt efteråt på Spisen. Lise-Lotte frågade om jag ville med på AF. Åkte hem. Åkte till Lise-Lotte vid halv 8. Åt lite mat. Drack vin. Träffade jättetrevliga människor. Till AF gick vi vid 11. Sover över hos Lisa.

Lördag 22 april: Gick upp vid halv 10. Tog tåget till Lund. Pratade med Robert på Mårtenstorget. Han sålde keramik. Gick till Lisa. Räknade fysik hela eftermiddan förutom middagspaus. Gick till Lunds nation på kvällen. Dansade jazz. Rätt så kul. Kom i säng vid 3. Sover över i Lisas rum.

Torsdag 11 maj: Var och labbade på eftermiddan. Roland pratade om hur det var förr när man tog studenten. Åkte hem vid 7. Fick tillbaka matten och tyskan. Jättebra på tyskan 98/100.

Torsdag 8 juni: Åkte med Annika till skolan. Såg film på historian och tyskan. Fikade på Domus efter skolan. Tog avsked. Nu är det sommarlov! Mötte mossan. Lånade 500:-. Köpte kamera! Ringde till mossan, Rosa och Pia. Packade. Tog tåget 22.30 mot Hudiksvall. Sov lite.

Foto på mamma och lillasyster

Min lillasyster Jennie spelade handboll i H43. Hon och mamma fastande på ett av de första foton jag tog med min systemkamera.

Inlägg 22 i #blogg100