Bilder från Eslöv och övriga världen

Pluggbekymmer i #blogg100

Året 1977 innebar många förändringar som ledde mig i en riktning allt längre bort från den uppväxt jag haft. Den tionde januari bytte jag arbete från det långa vikariatet på Länssjukhemmet i Eslöv där jag dels varit ekonomibiträde och dels kokerska. I stället fick jag en fast anställning som biträdande kokerska på ålderdomshemmet Trollsjögården, detta med endast nioårig grundskola i bagaget. Samtidigt började jag plugga in gymnasiekurserna i svenska och engelska på kvällstid. Det var jobbigt, verkligen urjobbigt, att börja plugga. Jag hade nog egentligen aldrig läst en läxa utan bara följt med på lektionerna lite lagom mycket. Gymnasiestudierna krävde en helt annan insats och jag slet mitt hår många gånger eftersom jag verkligen inte hade någon studieteknik. De som gett mig en puff i rätt riktning, lärarparet som ägde huset där jag hyrde min lägenhet, Mats och Ruth, hjälpte och stöttade mig ofantligt mycket, det läser jag i min fickkalender. Den var nu betydligt fylligare och det fanns plats för ganska många ord för varje dag.

På fritiden fortsatte jag att köra ut med kompisar i min lilla Fiat 600 på alla möjliga dansställen, träffade killar, festade ibland (utan bil), gick på bio och gick för första gången på en teaterföreställning med svenskkursen.

Mats och Ruth ställde ofta upp för mig när jag hade det trassligt och jag inser när jag nu läser de här gamla anteckningar att de var som en slags föräldrar för mig och inte bara ett lärarpar som hyrde ut en lägenhet till mig.

Tisdag 4 januari: Hämtade mossan på jobbet och körde till Lund och gratulerade Jennie. Hon blev jätte jätteglad över tröjan. Anna och Nisse var också där. Pappa var hemma.

Torsdag 6 januari: På jobbet fick jag en kristallpanda och ett kort. Jag blev jätteglad. Av Mats och Ruth fick jag låna engelskböcker med övningar. Jag pluggade till 10.

Fredag 7 januari: På förmiddan var jag på jobbet och bjöd på tårta. Sen pluggade jag engelska. Ruth rättade till mig. På kvällen var Hanne och jag på Gondolen. Där var dåligt, så vi fortsatte till medborgarhuset. Där var lite bättre.

Lördag 8 januari: Satt och pluggade hela dan. Ruth rättade. Hanne och jag körde till Jägers och tittade. Sen hem igen.

Söndag 9 januari: Pluggade hela dan. På kvällen var jag uppe hos Mats och Ruth. Hon rättade till mig.

Måndag 10 januari: Började på Trollsjögården idag kl. 10.00. Bara kaffedrickning och information. Greta kom och hämtade mig 18.30 och vi körde till keramikkursen. Där kom ingen mer än Lars och Krister. Vi ringde Robert, Johan och Margareta, men där var ingen som svarade. Så vi körde hem igen.

Tisdag 11 januari: Var på engelskkurs 18.30 – 19.50. Bra kompisar och lärare. Men jag kan inte gå på torsdagarna, för det är samma tid som svenskan. Vare uppe hos Ruth efteråt, och hon lånade mig ännu fler engelskböcker. Hoppas jag hinner plugga ordentligt.

Onsdag 12 januari: Satt hemma och pluggade engelska hela kvällen.

Torsdag 13 januari: Var på svenska. Den verkar ännu bättre än engelskan, och lättare. När jag skulle köra hem, bröt jag nyckeln till tändningslåset, så jag fick gå hem. Hemma frågade jag Ruth, om hon hade något råd. Hon sa hon skulle lämna in nyckeln i morgon.

25 februari: Var och köpte klänning, silkepolo, böcker. Klippte håret kort. På kvällen åkte vi tåg till Malmö. Var på Stadt Hamburg, Arkaden, Swing inn, S:t Jörgen, Baldakinen. Träffade en kille på Baldakinen, som jag smet ifrån utanför S:t Jörgen. Där träffade vi ett gäng killar som vi följde med. Vid 4-tiden tog vi taxi till Eslöv.

Tisdag 1 mars: Fick ett försenat födelsedagskort från pappa. Var på engelskan på kvällen. Fick ny bok.

Torsdag 10 mars: Bilen startade inte på morgonen. Mats hjälpte mig efter jobbet. Batteriet var kasst. Var på svenskan. Anita var sjuk.

Fredag 11 mars: Mats hade fixat batteriet när  jag kom hem. Var i stan. På kvällen stack jag till Hanne. Vi drack bacardi. Sen körde Sven oss till Tyringe kurshotell. Där spelade Cay Rhunes. Sov hemma hos Hanne på natten.

Torsdag 17 mars: Sov till 11. Var uppe hos Mats och Ruth och slog upp grekiska gudar. Var sen på biblioteket. Sen svenska i en halvtimme, och sen engelska.

Lördag 19 mars: Efter jobbet gjorde jag mig i ordning till teatern. Halv sju hörde vi ”Upptagen på annat håll” på Intiman. Den var bra. Vi satt på första raden.

(Jag noterar att den 19 mars 1977 också var en lördag.)

Kalender och foto av mig i bilen

En snöig kväll lämnade jag Lund efter besök hos mamma, pappa och systrar.

Inlägg 19 i #blogg100