Bilder från Eslöv och övriga världen

Skånska snöstormar i #blogg100

Dagen före nyårsafton 1978 var det snöstorm i Skåne. Någon vecka tidigare hade jag köpt en restresa till Paris med Spies resebyrå, min allra första charterresa och allra första flygresa. Jag åkte ner ensam men skulle träffa Birgitta från Hudiksvall som var Au Pair hos en Parisfamilj sedan en tid tillbaka. Vi hade hållit kontakt sedan vi var i Paris sommaren 1977. Detta blev min tredje Parisresa på två år och den första med flyg. Jag skulle åka från Kastrup och för att komma dit, var man tvungen att ta färjan över Öresund. Det var ju innan bron byggdes. P.g.a. snöovädret for jag iväg kvällen innan och sov på flygplatsen. Det var fler som gjorde som jag så vi var ett gäng på samma charterresa som trötta checkade in på morgonen, dvs. på nyårsafton. Men tyvärr ställde snöovädret till det så pass mycket att Kastrup stängde och jag fick vänta till 1979 innan jag kunde flyga för första gången. Fast vi slapp sitta på flygplatsen den natten. Spies betalade hotellrum och nyårsmiddag på Sheraton hotell.

Någon månad senare var det dags för skånskt snöoväder igen och skolan ställdes in. Jag minns att drivorna var skyhöga när jag med mamma och lillasyster strax efter gav mig iväg till Finland. Det var februarilov och vi skulle hälsa på släkten. Mammas släkt alltså. Hon kom till Sverige som krigsbarn och hamnade i Röstånga, norr om Eslöv. Efter kriget åkte hon tillbaka till Helsingfors men några år senare blev det Sverige igen. Och här mötte hon pappa, jag blev till och de gifte sig när jag var knappt en månad gammal. Finska lärde jag mig aldrig så att prata med mormor kom aldrig på fråga. Hon kunde ingen svenska alls och inte heller majoriteten av de finska släktingarna. På den tiden var den förhärskande åsikten att barn bara borde lära sig ett språk åt gången så mamma pratade bara svenska med oss barn.

Onsdag 31 januari: Sov till halv 2. Gick till stan och handlade. La mig och grät och tyckte synd om mig själv. Satt med Staffan, Anders och Stefan i köket. Pappa ringde och gratulerade mig. Han var full.

Onsdag 14 februari: Franskprovet gick nog hyfsat. Var och fikade på Domus efter skolan. Tog tåget till Eslöv efter en timmes väntan. Gick till mamma. Åt. Tittade på TV. Fick kjolen och västen. Jättesnygg. Gick till stationen. Tog ett försenat tåg från Stockholm kl. 21.00. Det körde fast i en snödriva i Stångby. Stod där 2 timmar. Kom hem halv 12. Det är nästan värre storm nu än i nyår.

Torsdag 15 februari: Ännu värre storm. Ringde till skolan. All undervisning inställd. Gick upp till Ulrikedal. Snackade med Jörgen. Gick till posten, sen hem. Läste kemi. Tittade på TV. Skrev till Birgitta.

Fredag 16 februari: Skolan blev inställd idag också. Skrev till Lotta. Pluggade fysik. Carina kom och hälsade på. Gick till Lisa. Fick Micke till bordet. Åt, drack vin och sjöng. Dansade. Rätt så kul. Gick hem vid 2.

Lördag 17 februari: Jennie ringde och väckte mig strax efter 8. Åt frukost. Packade färdigt. Gick till stationen. Tog bussen till Stockholm med mamma o. Jennie. Var framme 7. Tog taxi till Viking Line. Båten sönder. Fick buss till Kapellskär. Färjan därifrån till Nådendal. Inga hytter. Sov lite grann.

Söndag 18 februari: Var framme i Nådendal vid 9. Tog buss till Åbo. Tåg till Helsingfors. Mormor och Pentti mötte 3 vid stationen. Åkte till mormor. Duschade. Åt. Pentti hämtade 6. Åkte till honom. Drack kaffe. Åt tårta. Åkte till mormor. Somnade vid 9.

Foton på Jennie och mig

Några av de foton jag tog på båten till Nådendal efter en sömnlös natt. Visst är vi ganska lika, min syster och jag?

Inlägg 25 i #blogg100