Bilder från Eslöv och övriga världen

Studentliv i Lund i #blogg100

Hösten 1978 hade jag rotat mig på Bohus nation i Lund. Det var ett härligt gäng som delade korridorboendet i den fallfärdiga längan med tio små rum, två toaletter, en dusch och ett slitet kök. Något år efteråt revs alla byggnaderna och fick ge plats åt moderna lägenheter. Men innan dess hann mycket hända. Flera av korridorkompisarna spelade olika instrument och på kvällarna plockades gitarrer, klarinett och sångröster fram. Jag började klinka lite på gitarr och köpte senare en gitarr av en av killarna. Tyvärr tränade jag inte tillräckligt så det jag hann lära mig i Lund av ackord sitter inte längre kvar. Helgerna kunde bli ganska blöta, men nu var det rödvin som plockades fram och inte starkspriten som jag tidigare druckit med kompisar i Eslöv. Tillsammans med klasskompisar och korridorkompisar deltog vi aktivt i nationslivet och dansade på många fester hela nätter igenom. Studentlivet var ju så.

Förstås pluggade jag också och resultaten blev bara bättre och bättre, speciellt i matte, och jag kunde äntligen känna mig nöjd med resultaten. Samtidigt lyckades jag också jobba lite emellanåt och fick in lite extra pengar så att studielånet drygades ut. På 1970-talet fick man studielånet utbetalt i början på terminen så det gällde att hålla ordning på pengarna så de räckte till slutet.

Jag läser i mina anteckningar att mamma och pappa åter igen separerade, nu för gott, i slutet på året. Mamma och Jennie flyttade tillbaka till Eslöv men vart pappa tog vägen minns jag inte riktigt. Kontakten med honom var inte den bästa.

Fotograferingen började bli ett stort intresse och jag kunde i skolans fotolab, med hjälp av klasskompisen Lisa, kopiera mina svartvita foton. Vi var också ute och fotograferade tillsammans då och då. För något år sedan stötte vi på varandra på nätet och hade lite mailväxling. Än idag håller hon också på med fotografering.

Fredag 22 september: Fick tillbaka kemin. 3/12 men jag har gjort samma fel på alla tal. Roland skulle tänka på saken. Fick tillbaka matten. 26/29. Bäst i klassen. Franskan gick nog hyfsat. Var och handlade med Mia efter skolan. Var hos mamma. Kom hem vid 11. Susanne och jag drack en flaska vin. Gick till Östgöta. Kö. Började snacka med en kille i kön. Gick med honom neråt stan. Gick hem. Drack vin. Snackade hela natten.

Fredag 29 september: Kemiprovet gick hyfsat. Ett slarvfel bara. Var på Domus och fikade efteråt. Mötte Lisa 18.30 utanför Palladium. Såg Picassos äventyr. Cyklade till henne. Drack vin. Gick till Loftet där A-sektionen hade fest. Dansade mycket ända till halv 5. Gick till Lisa. Cyklade hem.

Måndag 9 oktober: Tvättade på förmiddan. Handlade efter skolan. Räknade fysik. Läste biologi. Cyklade till Pia. Inget vidare. Kände att jag inte hör ihop med hennes kompisar längre. Var hemma vid 10.30.

Torsdag 12 oktober: Var på Hemgården och spelade bordtennis på middan. Hade brandövning på samhällskunskapen. Efter skolan kom Carina. Drack Dubonnet. Lisa och Anders hämtade oss halv 6. Körde till Stadsteatern i Malmö. Såg Röde Orm. Var och åt och drack vin på The Golden Days efteråt. Några stack till Baldakinen. Thomas, Jan-Christer, Christian och jag satt kvar. Åkte med Thomas hem. Han glömde tända ljuset och vi blev tagna av polisen. Drack kaffe hos Christian. Var hemma vid 3.

Måndag 6 november: Lov. Jennie kom vid halv 10. Åt frukost. Gick till tandläkaren. Putsade och tog bort tandsten. Handlade. Var på posten. Stekte pannkakor till Jennie och mig. Tvättade. Lisa ringde. Gick med Jennie till busshållplatsen vid halv 6. Gick till Lotta. Åkte med Lisa, Lena och henne till Sparta. Mötte Anders och Staffan. Alain Stivel var försenad. Hans harpa hade slarvats bort av SAS. Han började halv 9 i stället för 7. Fikade och spelade kort så länge. Bra musik och massor av applåder. Åkte med Staffan och Anders hem. Drack te.

Klassfoto

Det här fotot togs tidigt på hösten 1978. Vi fick vår kemilärare Roland till klassföreståndare.

Inlägg 24 i #blogg100