Vad är roligast – fysik eller kemi? Om du får välja alltså. Jag tycker ju att matte är roligast av alla ämnen men det används i stor omfattning i både fysik och kemi, liksom i många andra sammanhang. Utan matte kommer du inte långt i livet, men framför allt är det problemlösningsförmågan som tränas med mattestudier.

Efter naturvetenskaplig linje på Komvux i Lund sökte jag till ämneslärarlinjen i matte och kemi. Under min första termin på universitetet pratade vi ofta om vilken kombination som var bäst och om vi skulle läsa två eller tre ämnen. Många rykten gick om en kemilärare som gjorde så svåra tentor att mer än hälften av studenterna kuggades, jag tror det var i organisk kemi. Jag var väldigt orolig inför studierna eftersom jag ju hade läst in kemin på två år i stället för de tre man normalt läste och tyckte att jag hade väldigt dålig grund att stå på. När det då annonserades ut en ledig plats på kombinationen med fysik, var jag en av dem som sökte, men utan större hopp om att få den enda platsen. De övriga sökanden verkade så mycket mer kompetenta. Men hur det var så knep jag platsen och slapp bli kuggad i kemi. Nåja, jag vet ju inte om det hade blivit så, men min oro var mycket stor. Och fysik var ju också helt ok att plugga eftersom det handlar om att man löser problem med mattens hjälp.

Efter ett års heltidsstudier i matte gick jag till sommaren 1980 ut med spets på hela kursen. Ett långt sommarlov väntade med jobb på Krogen och därefter väntade fysikstudierna som jag trodde jag skulle klara bättre än kemi.

Tisdag 9 april: Lämnade in ansökan om byte till fysik. Ingen stor chans tror jag. Gick hem med Torgny och Carina.

Söndag 20 april: Räknade och gick igenom teorin hela dan. LG lagade mat vid 6. Fortsatte med matten. Tittade på TV. Gick ner på Krogen med Åke, Göran o BO. Träffade Thomas där. Han satte sig och snackade en stund. Mina känslor för honom är borta nu. Skönt. Bertil kom och snackade lite. Gick hem vid halv 1.

Tisdag 22 april: Känns hopplöst inför tentan. Cyklade hem vid 3. Började jobba 4. Slutade 10 och gick ut och lyssnade på Kylans rockorkester. Fina texter. Gick hem vid 12.

Onsdag 23 april: Gick lite bättre att räkna idag. Cyklade hem vid 2. Gick igenom alla bevisen. Spelade gitarr.

Fredag 25 april: Tentan gick bra. Klarade mig säkert. Gick hem med Thomas. Han kom igen vid 3. Vi cyklade till stan. Jobbade 4-10. Lagom att göra. Satt i köket och snackade när jag kom hem. Strejk, övertidsblockad och lockout. Ingen TV, mer än nyheterna.

Måndag 28 april: Började ny kurs med Arne Nordlander. Statistik. Cyklade hem på middan. Hade fått antagningsbeskedet. Kom in. Jätteskönt. Jobbade 4-11. Rätt mycket att göra. Fick reda på tentan. Spets igen. 18/24.

Matte- och fysikböcker

Mina lätt gulnade kursböcker står ännu kvar i bokhyllan. Frågan är om jag skulle förstå innehållet om jag slog upp dem idag.

Inlägg 35 i #blogg100