Inte är det ofta jag lyssnar på musik numera, jag som i min ungdom jämt var ute på konserter, var ute och dansade till allehanda musik och köpte skivor för en hel del pengar, vinylskivor alltså, sådana man inte ser så mycket av nu. Ibland saknar jag musiken, men det finns så mycket annat att lyssna på och radions P1 går för högtryck här hemma. När Spotify var nytt, lyckades jag få tag i ett konto innan de var allmänt tillgängliga och då gick datorn jämt och ständigt. Efter ett tag tröttnade jag på alla reklamavbrott som jag upplevde blev bara fler och fler. Kontot finns, men är ganska bortglömt. Kanske jag ska återuppta lyssnandes där igen.

Under min tid i Umeå i början på 1980-talet var jag ständig gäst på jazzklubben och lyssnade på allehanda grupper och satt och vaggade med hela kroppen i takt. En artist jag uppskattade väldigt mycket var Christer Boustedt som jag nog lyssnade på fler än en gång. Han spelade saxofon som har blivit mitt favoritinstrument. Ibland var det utlottning av skivor på jazzklubben och en gång vann jag en skiva som blev en riktig favorit. Det var en grupp som hette Oriental Wind, som spelade modern jazz uppblandad med lite orientaliska toner. Tyvärr har jag blivit av med i stort sett alla skivor under åren som gått.

Sommaren 1980 anordnades den allra första Skeppsholmsfestivalen i Stockholm, dvs. det som idag är Stockholm Jazz Festival. Ryktet om den nya jazzfestivalen nådde jazzstaden Umeå och jag beslöt mig för att ta mig till Stockholm och vara med och lyssna på alla de stora artisterna, t.ex. Dizzy Gillespie, Stan Getz, Toots Thielemans, Red Mitchell, Arne Domnerus och, ja, även Christer Boustedt var där. Resan från Umeå till Stockholm tur och retur gick med tummens hjälp. Övernattning visste jag inte riktigt hur jag skulle lösa, men hade med mig telefonnummer till olika kontakter som jag sedan ringde när jag kommit till Stockholm. När jag nu läser mina anteckningar förundras jag över hur äventyrlig jag var, men på samma gång träffade jag många olika människor från olika miljöer.

Torsdag 12 juni: Tog bussen till stan. Fick lift med en kille till Nordmaling. Sen till Ö-vik. Träffade en annan liftare och fick med hjälp av honom lift till H-vall. Sen en långtradare till Gävle. En till långtradare till ett fikaställe där jag bytte långtradare. Sen direkt till S-holm med diskussioner. Tog buss till centrum. Ringde alla tel.nr. Ingen svarade. Gick till Skeppsholmen. Dizzy Gillespie höll på. Mötte Anders fr. Ume. Tog tunnelbana till honom. Drack öl. Sover över.

Fredag 13 juni till söndag 15 juni: Vi var uppe vid halv 8. Fick frukost. Tog buss till stan med Anders och skildes från honom. Knallade runt ensam, prövade ringa. Snackade med Göran, men han åker. Snackade med knarkare i Kungsträdgården. Åt på stationen. Satt på Sergels torg. Gick till Kulturhuset och tittade. Ringde Kent. Träffade Roland sen Frostavallen. Gick på systemet och åkte till Kent i Solna. Träffade Gösta där. Ligger över. Åkte till Skeppsholmen med Kent. Träffade Iréne och sen en massa andra. Bernt, Katti, Iréne, Kent och jag satt vid Bäckahästen och drack. Tog tunnelbana till Solna vid halv 2. Sov till 12 med störningar av telefon. Tog tunnelbanan till Kungsträdgården och mötte där flera människor. Åt lite där och fortsatte till Skeppsholmen. Drack vin och åt kyckling i gräset. Lyssnade på bl.a. Bud Schenker och Lamindo Almeida. Jättefint. Satt kvar till halv 2 och tog sen en långsam promenad till Kungsträdgården. Mötte bl.a. en saxofonist. Kent o Iréne stack till henne. Roffe, Oskar och jag tog taxi till Roffe på Mälarhöjden. Ett otroligt fint läge med egen brygga utåt Mälaren. Var där vid halv 5. La mig på soffan och sov till 12. Åt. Lyssnade på skivor. Tog tunnelbanan till stan vid 4. Åt på Golden Days och gick till Skeppsholmen. Lyssnade mycket på musiken. Roffe och Oskar gick vid halv 10. Jag lyssnade ensam på Stan Getz. Fint. Tog tunnelbanan till Solna vid halv 12. Ingen hemma.

Måndag 16 juni: Var uppe halv 12. Packade och gick till Uppsalavägen. Fick lift vid 13.30 till Rotebro. Åt på OBS där. Sen till Uppsala och vidare till Gävle med en tjej som bott i Belgien. Tog bussen genom Gävle och fick lift med taxi där Mats också åkte. Vi slog följe sen och stod 2 tim 2 mil s om Söderhamn. Fick lift till Sundsvall där vi fikade och tog en buss till Timrå. Därifrån med en advokat till Härnösand. Sen med en raggare fr Piteå. Skildes från Mats i Kramfors och var i Umeå vid 3.

Mikrofon i mörkblå omgivning

Den här bilden tog jag på Eslövs bluesfestival för några år sedan.

Inlägg 38 i #blogg100