Bilder från Eslöv och övriga världen

Några dagar i mars 1980 i #blogg100

Under vårterminen 1980 hände mycket och jag fick många nya erfarenheter och inblickar i ett annat liv än det jag hade haft tills nu. Den första terminen med mattestudier var avklarad och det var dags för tre veckors praktik på Ålidhemsskolan där jag och Britta fick hålla egna lektioner i några högstadieklasser. Därefter väntade ytterligare en termins matte.

Jag anmälde mig också på arbetsförmedlingen och fick någon dag senare jobb på krogen Krogen, i kallskänken, ett jobb jag hade i stort sett hela min studietid, mest på helgerna men också några kvällar i veckan. Krogen Krogen var ett populärt dansställe dit kön ringlade sig lång varje kväll det var öppet. Som anställd hade jag förmånen att kunna gå in gratis efter att jag jobbat klart och även de kvällar jag inte jobbade. Förstås gick jag förbi kön.

På fritiden fortsatte jag med skidåkningen. Det blev slalom och inte längdåkning och jag köpte egna slalomskidor när vårterminens studielån hade kommit. Studenternas idrottsklubb IKSU anordnade skidskola i Bygdsiljum. Jag var nog den som gjorde störst framsteg av alla deltagarna. Från att inte ens ha kunnat svänga med skidorna lyckades jag till sist ta mig nerför backarna utan att falla. Att ta en skidlift uppför backen fixade jag också till slut efter att ha haft problem med att bromsa in när jag närmade mig liftkön.

Thomas Wassberg och Ingemar Stenmark tog under våren medaljer i olika lopp som jag följde på TV tillsammans med korridorgrannarna. Hela Sverige stod stilla när Stenmark åkte och jublen när han segrade hördes över hela Ålidhem. Den 23 mars var det folkomröstning om kärnkraft och jag poströstade innan dess på linje 3. Debatten var het i Umeå och de flesta jag umgicks med röstade som jag. Miljörörelsen var på frammarsch.

Thomas, kompis till min kursare Thomas, och jag blev ett par för en tid och livet lekte tills han gjorde slut och jag blev så förtvivlad och flydde från livet i Umeå med tåget ner till Lotta i Lund för ett par dagar utan att meddela någon. När jag kom tillbaka till Umeå väntade en stor tenta som jag spetsade. Efteråt for vi ett gäng kursare upp till Hemavan och några kursares stugor. Jag var ute och pimplade på Umsjöns is utan att klara av att dra upp fisken som fastnade men det gjorde inget för det var så vackert och stilla och solen lyste och jag njöt av den vita, gnistrande snön. Jag åkte skidor och backarna var så långa och jag åkte vilse och hamnade i den svarta backen alldeles ensam och klarade att ta mig ner utan att bryta benen fast jag var jätterädd. Jag fick flyga i segelflygplan över Hemavan och Tärnaby och prova på att styra själv och det var jättespännande för jag hade fått en fallskärm på ryggen och blivit tillsagd att om det hände något med planet så skulle jag först hoppa och räkna till tre och sedan dra med båda händerna i handtaget till fallskärmen så att den skulle veckla ut sig, men det var så fantastiskt vackert att se all snön uppifrån och planet gled alldeles tyst med vindarnas hjälp och nästan en hel timme fick jag njuta av utsikten så jag var aldrig rädd.

Fredag 14 mars: Tentan gick bra. Tror det blir spets. Var i stan och köpte vin. Hem och packade. Sonny och Staffan hämtade vid 6 och vi körde iväg. I Lycksele väntade dom andra. Var framme i Hemavan vid 12. Sonny, Bertil och jag ligger i en stuga nedanför Evas.

Lördag 15 mars: Blev väckta vid halv 9 av Sonny. Åt frukost och körde till skidbacken. Långa backar men det gick inget vidare för mig. För trött. Fint väder och fin natur. Fjällen runt omkring. Åkte till stugorna vid 4. Åt middag. Sov från halv 9 till 11. Alla utom Sonny, Britta, Micke och jag for till Stockstugan.

Söndag 16 mars: Var uppe vid 9. Britta, Staffan, Micke och jag for till Umsjön och pimplade. Jättefint väder. Fick napp men lyckades inte få upp nån fisk. Åkte tillbaka vid 3. Sov till 8. Åt älggryta. La mig igen medan de andra for till Stigs stuga.

Måndag 17 mars: Var uppe vid halv 8 och packade in allt. Sonny, Bertil och jag for till Hemavans flygplats där en segelflygklubb från Norrköping höll till. Vi fick åka med upp. Otroligt fint att se fjällen från ovan. Var uppe ca 45 min. Åkte till Tärna och mötte de andra vid 3. Körde hemåt. Stannade och åt i Storuman. Var hemma 9.

Tisdag 18 mars: Spetsade tentan med 22/24. Hämtade ut lönen. Fick frikort till Krogen, handlade, poströstade. Ringde till Pia och till Lotta. Gick till Thomas vid halv 6. Ulf och Karin kom. Vi gick till Krogen. Åt dagens där. Lyssnade på Eva Bergström och Thomas Wiehe.

Onsdag 19 mars: Åkte bil hem med Thomas. Lämnade in en film och började jobba 4. Lite att göra, men rätt kul ändå. Slutade 10.

Torsdag 20 mars: Gick hem vid halv 3. Gick till Thomas vid 5. Tog bussen till Ulf. Drack kaffe. Gick till jazzklubben. Lyssnade på Oriental Wind. Jättebra.

Söndag 23 mars: Göran ringde på dörren vid 10 och väckte mig. Låg och drog mig till 11. Bakade bröd. Ringde till mamma. Såg på filmkrönikan. LG och Janne bakade pizza och jag åt med dem. Såg på TV. Läste matte. Skrev till Birgitta. Göran och Inger kom. Såg på valvakan. Linje 3 fick 38,6%, linje 2 ca 39% och linje 1 ca 18,7%. Inget vidare.

Inlägg 32 i #blogg100 (idag utan foton)