Bilder från Eslöv och övriga världen

Nobelfestens hus

I somras var jag för andra gången i mitt långa liv på en guidad tur i Stockholms stadshus. Det är ett vackert hus där det i kväll pågår festernas fest, den stora årliga nobelfesten där framstående vetenskapsmän (ja, de är bara män i år) högtidlighålls för sina insatser i kemi, fysik, medicin och ekonomi. Ingen litteraturpristagare dök upp, men han kommer möjligen till Stockholm i vår för att hålla en föreläsning, villkoret för att han ska få ta emot de miljoner som utgör Nobels pris.

Många tittar antagligen på festligheterna i kväll via direktutsändningen på SVT och njuter av prakten i klädsel, servering och underhållning. Och visst är det praktfullt, men det som intresserar mig mest är de vetenskapliga framstegen: cellernas autofagi, topologiska fasövergångar och de små molekylära maskinerna. Visst är det fantastiskt att människan hela tiden upptäcker mer och mer av vår världs mysterier och kan förklara hur saker hänger ihop? Leve vetenskapens framsteg!

En folktom lokal

I Blå hallen är det just nu proppfullt med människor som intar den stora nobelbanketten.

Solstrålar genom fönster

Augustisolen strålade vackert in genom stadshusets fönster på andra våningen.

Fönster

Om en stund, efter nobelmiddagen, bjuds det upp till dans i Gyllene salen på andra våningen.