Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 2: Kubaner

Här kommer några fler bilder från den andra dagens fotoskörd. Jag tog dem medan den lilla rundturen pågick. Vi åkte bl.a. ut till Morro på andra sidan sundet från den gamla stadsdelen där jag tog den första bilden.

Kubaner vilar i skuggan

I väntan på att turisterna ska handla vilar man i skuggan.

Turismen påverkar livet för många kubaner. I förra inlägget nämnde jag om killen som hoppat av studierna för att sälja cigarrer i turistkvarteren, något man tjänar betydligt mer på. Vi kan ju hoppas att de här eleverna fortsätter studera men höjs inte lönerna till en nivå så att kan man försörja sig på dem lär de ägna sig åt annat arbete.

Skolbarn

Skoluniform verkar vara obligatoriskt, även om jag såg enstaka elever utan.

Den gamla stadsdelen Havana Vieja står på UNESCO:s världsarvslista och Kuba har fått bidrag för att rusta upp de gamla koloniala byggnaderna. Det är också hit de allra flesta turisterna kommer och därmed finns en kommers som inte är lika stor i andra delar av Havanna. Musik hörs från alla håll och rätt som det är dyker några kubaner upp för att roa turisterna och få en slant.

Utklädda kubaner på styltor

Till ljudet av rytmisk musik dansade de fram på Calle Obispo och samlade in pengar.

Kuba har två parallella valutor. Dels den lokala valutan peso, förkortad CUP, dels den konvertibla pesos som i stort sett följer dollarkursen. Denna kallas för divisa eller CUC. En CUC är ungefär 10 svenska kronor och ca 25 CUP. Turister betalar oftast med CUC och de flesta kubaner med CUP. Kursen 1 CUC = 25 CUP följs inte speciellt noga av dem som vill tjäna lite extra pengar utan som turist kan man ganska lätt bli lurad, eller utnyttjad, av dem som ger tillbaka i CUP eller använder en felaktig växlingskurs. Sedlarna liknar varandra. Ärligt talat var jag en smula förvirrad ibland med de två olika valutorna och förstod inte alltid när jag betalade för mycket eller betalade det rätta. Men ok, jag har råd till det och låter gärna någon kuban få lite bättre ekonomi på min bekostnad.

En vanlig månadslön för t.ex. en sjuksköterska uppfattade jag är 300 CUP, inte speciellt mycket även om priserna är låga för kubaner. Man har också en canasta básica, dvs basmatvaror (ris, bönor, olja, salt, ägg och några varor till) som fås gratis varje månad. De räcker dock inte hela månaden. Enligt vad jag förstod av de kubaner jag pratade med är det ändå ingen som behöver svälta. Och både utbildning och sjukvård är gratis.

(En liten reservation för att jag kan ha missuppfattat informationen om löner och basvaror.)