Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 2: Rom och cigarrer

Dagen efter min ankomst till Havanna hade jag anmält att jag skulle delta på en rundvandring som anordnades av Ving. Nu blev det ju inte så mycket vandring utan mest att åka buss runt om i Havanna och dess utkanter. En av platserna vi åkte till var en butik som jag tror bara var avsedd för turister. Där fick man prova olika sorters rom och köpa med sig om man ville. Även cigarrer såldes. Nu är jag ju inte så speciellt intresserad av dessa varor, icke-rökare som jag är sedan snart 23 år tillbaka. Inte heller är jag någon fantast av starka spritdrycker, mer av viner. Nåja, jag fick lära mig att den sorts rom som anses vara finast heter Santiago de Cuba och att ju äldre den är desto bättre är den. Tvärtom är det med cigarrer, de ska vara färska och nyrullade. Jag nöjde mig med att fotografera inne i butiken och hjälpte också till att översätta mellan spanska och svenska när mina medresenärer ville smaka rom.

Olika flaskor med sprit

Mannen serverade rom till hugade provsmakare.

Cigarrer

Cohiba är ett cigarrmärke jag såg annonseras för fler än en gång.

Några dagar senare under en av mina promenader i Havanna stötte jag på en kille i 25-årsåldern som jag pratade med. Han berättade att han hade hoppat av utbildningen till sjuksköterska och i stället ägnar sig åt att sälja cigarrer till turister på gatan. Lönen som sjuksköterska är alltför låg för att kunna leva på. Hans äldre syster är sjuksköterska men hade flyttat till New York där hon nu jobbar inom sjukvården och sparar ihop pengar för att kunna återvända till Havanna igen. Livet i New York gillar hon inte och är där bara för att tjäna pengar för att få ett bättre liv i Havanna.

Lite senare på rundvandringen upptäckte jag den här parasollen vid en uteservering. MINSAP skulle jag tro står för hälsovårdsministeriet.

Parasoll med varningstext

Texten lyder: ”Hälsovårdsmyndigheterna varnar: Att röka skadar din hälsa.”