Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 3: Ernest Hemingway på Kuba

Författaren Ernest Hemingway bör väl vara känd för de flesta. 1954 fick han Nobels litteraturpris, framför allt för boken Den gamle och havet, som han skrev på Kuba. Hemingway är känd för den så kallade isbergstekniken, som innebär att det skrivna i ett litterärt verk bara skildrar ungefär tio procent av hela verket. Resten är underförstått. Den gamle och havet skildrar en kubansk fiskare som fångar en svärdfisk och kämpar för att få den i land.

Ernest Hemingway bodde många år på Kuba, bl.a. på hotellet Ambos Mundos, men lämnade landet 1960 för att ett år senare begå självmord. Han hade två favoritbarer i Havanna och som nu har stor nytta av Hemingways vistelse där. Han är också upphovsman till en av de populära drinkarna på Kuba: daiquirí. De två barerna ligger inte så långt ifrån varandra i Gamla Havanna och jag passerade dem båda, men gick aldrig in. Det var fruktansvärt mycket folk som hängde vid bardiskarna och där inne spelade musiker salsa och annan musik.

Bardisken med många turister

La Bodeguita del Medio, som är så känd att orden inte behöver skrivas ut. På ett foto ses Hemingway skaka hand med Fidel Castro.

Utanför baren

El Floridita där daiquirí serveras. Inte lika mycket folk men däremot många cykeltaxi utanför.