Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 3: Museo de la Revolución

Efter att jag suttit en stund och tittat på eleverna på Plaza 13 Marzo, fortsatte jag några meter och gick in på Revolutionsmuséet strax söder om platsen. Byggnaden invigdes 1920 och var tidigare diktatorn Fulgencios Batistas presidentpalats. Det är en väldigt vacker byggnad men med märken efter en skottlossning då universitetsstudenter försökte ta sig in och mörda Batista den 13 mars 1957, alltså innan revolutionen den 1 januari 1959.

Muséet skildrar i gamla foton, tidningsurklipp och mängder av text, hur revolutionen förbereddes och vad man gjorde efteråt för att bygga upp samhället utan Batista. Många texter är på både spanska och svenska, men inte alla, så för att ha behållning av utställningarna är det bra att kunna spanska.

Revolutionshjältarna skildras också ingående. Ernesto ”Che” Guevara förstås, som bl.a. blev bankdirektör på Kuba. Några år därefter gav han sig iväg till Bolivia där han ledde ytterligare gerillakrig innan han dödades i oktober 1967. Smeknamnet Che fick han eftersom han var från Argentina och där säger man ofta ”che” till personer för att påkalla deras uppmärksamhet. Ches gamla basker finns utställd på muséet. (En gång för länge sedan träffade jag faktiskt hans kusin som var på besök i Stockholm hos en argentinsk väninna jag umgicks med.)

En annan revolutionshjälte som anses stor är Camilo Cienfuegos som dog i en flygolycka bara knappt ett år efter revolutionen. Hans kropp hittades aldrig och flygolyckan är inte uppklarad. Cienfuegos avbildas alltid med en hatt. Både Che Guevara och Camilo Cienfuegos finns som statyer på muséet och förekommer på ett flertal platser i Havanna.

Revolutionsmuséet utifrån

Här står jag på Plaza 23 Marzo och tittar mot Revolutionsmuséet.

Trappa uppifrån

Byggnaden har tre våningar och upp går man t.ex. i den här trappan.

Takkupolen underifrån

Takkupolen med sin mycket vackra keramik.

Flagga vid balkong

Den kubanska flaggan hänger lite överallt på muséet.

Trappa

I den vackra entrétrappan finns ännu skotthålen från den 13 mars 1957.