Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 5: Hotel Nacional i Havanna

När jag i min ungdom reste runt var det sällan jag bokade hotell i förväg. Vid tågluffarna i Europa var det oftast tåget som blev sovplats och ibland en parkbänk, en strand eller helt enkelt en stationstrappa (minns bl.a. en natt på Sarajevos station på 1980-talet). Ju äldre jag blivit desto mer kräsen har jag också blivit och bokar numera alltid hotell i förväg. Sista gången jag åkte på vinst och förlust utan att boka var när jag med min äldste son åkte till Barcelona. Han var då tio år och jag förstår idag inte hur jag kunde utsätta honom för att eventuellt bli tvingad att sova utomhus. Nåja, jag tror han uppskattade resan ändå och vi fick ju trots allt tag på ett litet, litet hotellrum i centrala Barcelona efter att ha gått runt och frågat i ett par timmar den kväll vi kom fram.

Tillbaka till Havanna. Jag bodde på ett ganska enkelt tvåstjärnigt hotell, i alla fall enligt svensk måttstock. Enligt kubansk var det trestjärnigt. Många andra hotell är betydligt bättre och flera nya byggs eftersom Kuba storsatsar på turism som inkomstkälla. Ett berömt kubanskt hotell är Hotel Nacional, som stod klart 1930. Det är femstjärnigt även enligt svensk värdering. Många berömdheter har bott här och det var 1946 plats för ett möte med den amerikanska maffian. Hotel Nacional är åtta våningar högt och ligger på en höjd i stadsdelen Vedado och syns på långt håll eftersom det har två karakteristiska torn. Den här dagen promenerade jag till hotellet där jag gick in och fotograferade miljöerna. Jag blev utan problem insläppt och kunde röra mig fritt. Byggnaden är mycket vacker och även insidan. Längs korridorerna har man satt upp konst av allehanda slag och även foton på många av de berömdheter som bott här.

Palmer utanför hotellet

Visst är entrén till hotellet ståtlig?

Bil utanför hotellet

Hotel Nacional har förstås en egen cabaret.

Hotellobbyn

Insidan är än mer elegant.