Dag 9 i Havanna såg jag ytterligare en påminnelse om den 55 år långa blockaden, #blogg100

Idag är det söndag och då ska det skyltas. Åtminstone gjorde jag det när Pumita höll i fototemat Skyltsöndag för länge sedan. Numera vet jag inte hur det står till med skyltandet. Nåja, jag gick förbi den här långa skylten på min väg mot revolutionsplatsen i Havanna den nionde dagen av min vistelse i staden. På skylten står det Bloqueo el genocido más largo de la historia, vilket i översättning till svenska blir Blockad, historiens längsta folkmord. Den blockad som åsyftas är förstås USA:s handelsblockad mot Kuba som trädde i kraft den 7 februari 1962 och således är 55 år gammal. Dåvarande president John F Kennedy beslutade om blockaden efter revolutionen den 1 januari 1959 eftersom så många tillgångar i landet förstatligades, tillgångar som ägdes av amerikanska företag eller medborgare. President Barack Obama genomförde en lättnad i blockaden och länderna kunde äntligen närma sig varandra bl.a. genom att Obama faktiskt gjorde ett officiellt statsbesök för drygt ett år sedan. Vad nuvarande president Trump tar sig för i Kubafrågan kan nog bli i stort sett vad som helst. Än har jag inte hört något om hans åsikter.

Att blockaden har orsakat död bland kubanerna har säkert sin sanning, men att kalla det folkmord skulle jag tro är överdrivet. Blockaden tycker jag ändå ska hävas. Dels för att den faktiskt åsamkar människor skada, men också för att bristen på demokrati skylls på blockaden. Dessutom blir andra stater och företag som ändå handlar med Kuba utsatta för sanktioner från USA:s sida.

Smutsig bil kör förbi skylt

Inlägg 33 i #blogg100

Publicerat i Havanna 2017 och taggad , , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Dag 9 i Havanna såg jag ytterligare en påminnelse om den 55 år långa blockaden, #blogg100

  1. Sven säger:

    lite ”kul” att de har sådana plakat kvar efter så lång tid, även om jag kan föreställa mig att de boende där fortfarande känner av blockaden. Med tanke på hur mycket av det som Obama genomförde som Trump har förstört så ska man nog inte bli förvånad om han även förstör relationen mellan USA och Kuba samt även den lättnad i blockaden som skedde för ett år sen.

    • Susanne säger:

      Blockaden diskuteras hela tiden och tas som ursäkt för att man inte kan försörja sin befolkning. Visst har den betydelse, det tror jag absolut, men jag tror också att man inte kan skylla riktigt allt på den. Den öppning som Obama påbörjade pågår, men behöver nog en skjuts framåt för att den ska få genomslag och till sist avskaffa blockaden.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.