Bilder från Eslöv och övriga världen

Fladdermuskväll vid Trollenäs slott

Det var ett tag sedan jag ägnade den här bloggen någon uppmärksamhet, men i kväll är det dags igen, dock med en veckogammal bild.

I tisdags kväll förra veckan organiserades en väldigt speciell vandring efter att mörkret lagt sig, på en plats strax nordost om Eslöv. Det var tvunget att genomföra vandringen efter att solen gått ner för vi skulle lära oss lite om alla de fladdermöss som dyker upp och snabbt fladdrar förbi vid Trollenäs slott. Man har vid inventeringar hittat hela nitton olika arter, både vanliga och mindre vanliga. Vi fick också lära oss använda en slags ultraljudsmottagare som omvandlar fladdermusens, för människan ohörbara, ljud till ett hörbart. Med den kunde jag fånga upp ljuden från nordfladdermusen som utsänder ljud på runt 30 000 Hz och vattenfladdermusen med ljud på 40 000 Hz. Ett ungt människoöra uppfattar ljud upp till 20 000 Hz. Vill du höra inspelningar av hur det låter, klicka på de länkade fladdermusnamnen.

Som du kanske förstår var det inte lätt att fotografera fladdermössen. När de syntes for de väldigt snabbt förbi oss och det var som sagt mörkt och utan någon större ljuskälla fångar inte min kamera några bar bilder. Men innan solen gått ner helt under horisonten hann jag ta den här bilden på Trollenäs slott.

Trollnäs slott med spegling i ån.