Bilder från Eslöv och övriga världen

Brisbane – äntligen framme

Den som följer mig på Instagram vet att jag nu befinner mig på långresa i Australien för att hälsa på yngste sonen. I måndags den 25 april landade jag efter många konstiga turer med flyg utan bagage. Inte förrän idag är även min väska på plats, efter att jag i fredags eftermiddag checkade in den på Kastrups flygplats.

Jag lämnade alltså Sverige fredagen den 22 april, efter att ha fått besked om att ett av de bokade flygen var inställt. Jag skulle egentligen ha åkt den 21, men bokades om till den 22. Från att ha varit inbokad med Air France blev det nu KLM och därmed byte i Amsterdam. Där skulle jag ha 50 minuter på mig för att hitta avgången mot Singapore. Tyvärr blev planet till Amsterdam försenat och jag hann inte med nästa. Sent på fredagskvällen stod jag så i en lång kö till KLM för att bli ombokad. Många plan var försenade och hotellet i närheten var fullt så jag fick helt enkelt övernatta på Shiphol, Amsterdams flygplats. Det var ingen angenäm upplevelse och verkligen ingen ordentlig sömn i den ”vilstol” jag hittade.

Nåja, någon gång på natten fick jag ett meddelande om att jag blivit ombokad på ett plan till Dubai lite senare på lördagen där jag skulle ha ungefär två timmar för byte mot Brisbane. Jaha, det trodde jag väl jag skulle hinna, men nu råkade även detta flyg bli försenat, med en timme. Den som varit på Dubais flygplats vet att det är flera terminaler och jag skulle byta från ett till tre strax efter midnatt lokal tid. Jag lyckades leta upp den plats varifrån en buss skulle gå till en annan terminal, dock inte den rätta utan jag skulle också ta ett tåg. Väl framme på rätt terminal sprang jag allt vad jag kunde till gaten och kom fram tio minuter innan planet skulle lyfta. Inte blev jag påsläppt inte utan fick vända om och uppsöka Emirates ombokningsdisk där en ensam kvinna tog hand om min ombokning. Hon fick förstås först ringa till KLM och få bekräftat att jag verkligen fick boka om och det tog sin lilla tid. Därefter fanns två olika alternativ, antingen vänta nästan 24 timmar på direktflyget till Brisbane eller ta ett tidigare plan till Sydney där jag skulle byta till nytt flyg mot Brisbane. Eftersom KLM inte heller den här andra natten ville stå för hotellkostnad blev det flyg mot Sydney.

Flyget mot Sydney var förstås försenat även det. Under den långa resan på tretton timmar lyckades jag i alla fall slumra in något även om sömnen var usel. Jag funderade också på om jag skulle hinna med nästa flyg men tänkte att mellan Sydney och Brisbane går åtminstone tätare avgångar. Även mitt bagage fick mig att fundera. I Dubai fick jag besked om att det skulle gå direkt till Brisbane, men när jag kom fram till Sydney fick jag besked om att allt bagage lastades ut och att jag skulle hämta min väska för den sedvanliga kontrollen innan jag kunde fortsätta med inrikesflyget. Och förstås blev jag ombokad. Att jag skulle hinna med åtminstone det sista flyget hade jag vid det här laget inga förhoppningar om.

Vid bagagebandet i Sydney dök ingen väska upp utan jag stod där och väntade tills bandet slutade rulla. Tiden började bli knapp för att hinna med nästa plan men jag var tvungen att reklamera väskan. Det gick åtminstone ganska snabbt och därefter skulle jag genom alla kontroller och byta till en inrikesterminal. Dit gick en buss men kön var för lång för att jag skulle kunna komma med i tid. Efter att ha frågat mig fram på knackig engelska fick jag rådet att ta ett tåg som tog mig terminal. Bussen var gratis men tåget kostade 7 dollar, dvs. ca 50 kr för en femminutersfärd en station bort.

Och gissa vad. Även detta sista flyg var försenat, men när jag kom fram och klev av och stod och letade efter ett wifi-nät för att kontakta sonen, så dök han upp och det blev en stor och lång kram. Jag var framme, ungefär två dygn försenad och utan väska, men jag fick äntligen träffa sonen jag inte sett på mer än två år. Och idag kom också min väska fram.

Bokstäverna i Brisbane mot skyskrapor.
Idag har jag flanerat runt i området som heter South Bank. Där finns de här stora bokstäverna så att du ska veta var du befinner dig.