Bilder från Eslöv och övriga världen

Bologna den 2 augusti 1980

Första gången jag var i Bologna var sommaren 1982 då jag med en kompis tågluffade i några länder i Europa. Det var sista året jag med dåtidens regler kunde köpa ett Interrailkort. En dag anlände vi till Bolognas gamla station där mängder av karabinjärer gick omkring med vapnen beredda. Vi visste inte då varför stationen var så hårt bevakad men fick så småningom reda på det. Två år tidigare hade en högerextrem grupp sprängt en bomb som dödade fler än 80 personer på den fullpackade stationen och ännu fler skadades. Italienarna hade ju precis inlett sin semester så många var på väg med tåg någonstans. Stationsklockan på utsidan av byggnaden stannade på 10.25, det klockslag bomben utlöstes. Än idag har så vitt jag känner till ingen blivit dömd för dådet.

Under mina år i Italien besökte jag Bologna flera gånger, men aldrig som turist, vilket jag gjorde för ganska exakt en månad sedan, då vi gick runt en hel dag i den varma staden efter att ha tagit snabbtåget Frecciarossa från Milano. Den här gången hade jag kameran med mig.

På sista bilden ser du gaveln på en gymnasieskola i närheten av stationen. Texten Io non dimentico betyder Jag glömmer inte.