Bilder från Eslöv och övriga världen

2 tjugotal

I fredags kväll öppnade Kulturen i Lund en ny tillfällig utställning med namnet ”2 tjugotal”. Här kan man läsa mycket om hur kvinnor började ta plats inom olika områden i samhället på 1920-talet.  Jämförelser görs också med hur kvinnor har det nu 2020-talet. Det finns bl.a. foton som skildrar både 1920-talet och 2020-talet. De senare får man fram genom att dra i handtag på skärmarna.

I höstas blev jag kontaktad av personal på Kulturen som ville använda några av mina bilder de hittat här på sidan och så blev det. De foton som finns bakom skärmarna är bilder som gjorts i ordning för tryck av en duktig grafisk designer. Dessutom finns mina foton på några andra platser som bakgrund till texter om 1920-talet.

Här ser du åtta foton jag tog i fredags då det var stor invigningsfest med tal, musik och dans. Gästerna på invigningskvällen uppmanades att bära kläder i 1920-talsstil. På fotona ser du några av dem som lydde uppmaningen. Det gjorde inte jag.

Ända till januari 2026 har du chansen att se utställningen. Där finns mycket intressant att läsa och begrunda. Läs också vad Sydsvenskan skriver om ”2 tjugotal” (inloggning krävs).

Klicka på fotona så kan du se dem i större format och t.ex. i det första fotot också läsa vilka som bidragit till utställningen.