Kodak Instamatic
Jag tror jag sett världen i bilder sedan jag som tioåring fick min första kamera. Det var en begagnad Kodak Instamatic av de första modellerna som kom ut på 1960-talet. Den hade en liten lucka på ovansidan där man kunde sätta i lösa små blixtlampor. Blixtlamporna fungerade bara en enda gång och fick sedan slängas. De såldes i tiopack och jag ödslade inte veckopengen i onödan på dem utan använde väl mest kameran vid soligt väder.
Fotona jag tog var kvadratiska och i svartvitt för det var billigast att framkalla och kopiera. Än idag har jag kvar de foton jag tog, insatta i album. Så småningom blev färgfilmen billig, även om den svartvita fortfarande var den mest ekonomiska, och jag fortsatte att fotografera kvadratiska bilder med min lilla Kodak Instamatic.
Minolta
När jag passerat de tjugo hade jag äntligen råd att köpa min första systemkamera. Om jag minns rätt kostade den ungefär en tusenlapp. Det var en Minolta med ett 50 mm-objektiv som var väldigt ljusstarkt. Vill minnas att det stod 1,2 på det, men jag kan minnas fel. Plötsligt blev bilderna så mycket finare i både färger och skärpa. Formatet var rektangulärt och det var ett nöje att fotografera även om jag använde helt manuella inställningar för bländare, tid och skärpa. Det var mycket att lära och hålla reda på, men det jag lärde sitter kvar i minnet ännu och kommer fortfarande till nytta.
Samtidigt med den nya systemkameran började jag prova framkallning och kopiering och stod en hel del i mörkrummet med vätskorna som luktade på sitt väldigt speciella sätt, hängde filmer i klämmor med tyngder och såg bilder växa fram i framkallningsbadet – en spännande upplevelse.
Pentax och Rollei
En ny systemkamera inköptes och tre lösa objektiv. Allt ligger ännu i en låda här hemma: en Pentax med normal-, vidvinkel- och teleobjektiv. Och så en liten Rollei kompaktkamera där man satte in filmrullen upp- och ner och som saknade avståndsmätare. Men bilderna blev fantastiska ändå.
Efter en resa i Chile 1987 kom jag hem med många filmer och tillsammans med en chilensk fotograf, boende i Sverige, kopierade jag upp några av de svartvita bilderna till en utställning i ABF:s lokaler i Stockholm. På resan hade jag också tagit flera diabilder som jag åkte runt och visade på olika sammankomster. Inte långt därefter flyttade jag till Nicaragua för biståndsarbete och fick då också lära mig framkalla diabilder i det fotolabb som min organisation hade. Det var där jag sedan framkallade bilderna från mitt bröllop och misslyckades totalt så inga bilder finns från giftermålet.
Olympus C-3020
Efter att jag bott tre år i Nicaragua, sju i Italien och hunnit återvända till Sverige igen, var min gamla Pentax mer eller mindre förstörd. De digitala kamerorna började samtidigt bli allt kraftfullare så jag beslöt att köpa en sådan. Innan jag hann göra det fick jag i present en Olympus C-3020, en liten kompakt digitalkamera med 3,2 Mpixlar, vilket var det bästa man kunde få år 2000. Det blev många bilder med den men jag saknade inställningarna man kan göra med en systemkamera och tyckte dessutom att den var alltför långsam.
Nikon D40, D90, D800 och Z6 II
Min första digitala systemkamera blev en Nikon D40 med två zoomobjektiv. Den avlöstes efter ett par år av en Nikon D90 som jag använde i fem år innan jag i augusti 2014 bytte upp mig till en fullformatskamera, en Nikon D800. Fullformatskameran gjorde jag mig av med i februari 2021 då jag köpte den helt nya spegellösa Nikon Z6, version II. En annorlunda upplevelse med många andra möjligheter.
Mina fotokunskaper
Jag har som framgår av ovanstående lärt mig en hel del genom att praktisera på egen hand, men har sedan jag köpte min första Nikon följt Moderskeppet och lärt mig alltmer om digital fotografering. När jag läste på Moderskeppet om kursen i Digital bildbehandling vid Högskolan i Jönköping beslöt jag mig för att söka. Våren 2009 gick jag den på distans och lärde mig mycket nytt med hjälp av Mattias Karlsson Sjöbergs duktiga handledning. Terminen därefter gick jag även kursen i Visuell kommunikation, som då gavs för första gången. En av lärarna var fotografen Göran Segeholm som mycket kunnigt lotsade oss fram i kursen.
Utställningar och tävlingar
Här följer några av mina offentliga fotoerfarenheter under åren som gått.
- Hösten 1987, utställning med svartvita foton från Chile, ABF, Stockholm samt bildvisningar med diabilder från samma resa, ett flertal platser i Stockholm.
- Åren 1991 – 1998, ett flertal bildvisningar med diabilder från Nicaragua, i Italien och Eslöv.
- Juli 2009, Scott Kelbys Worldwide Photo Walk där en av mina bilder blev utsedd att få representera Malmö, men den gick aldrig vidare.
- Hösten 2011, vinst med tre stadsbilder i Eslövs kommuns tävling inför firandet av stadens hundraårsjubileum.
- Sommaren 2012, utställning med fem bluesfoton på Eslövs Stadsmuseums sommarsalong.
- Hösten 2012, utställning med tolv foton från Italien på Eslövs fotoklubbs årliga fotofestival.
- Juni 2013, utställning med tio bilder från Italien, Eslövs stadshus.
- Augusti 2013, utställning på Linan i Malmö i samband med Malmöfestivalen med bilder jag tagit på arbetskamrater. Serien döpte jag till Fördelar och nackdelar på jobbet eftersom bilderna föreställde mina kollegor både framifrån och bakifrån.
- Januari 2014, samlingsutställning på Domkyrkoforum i Lund. Jag hängde två bilder jag tagit i Lund på Scott Kelbys Worldwide Photo Walk i oktober 2013.
- Sommaren 2014, samma två foton som ovan på Eslövs stadshus.
- Hösten 2015, vinst vid Scott Kelbys årliga Wordwide Photo Walk i Milano, där mitt foto blev utsett att representera Milano. I den slutliga världsomfattande tävlingen fick jag ett hedersomnämnande av Scott Kelby.
- Sommaren 2016, utställning med ett drygt tio foton med Eslövsmotiv, Karidal i Eslöv.
- Maj 2016, utställning med tio foton från Italien tillsammans med flera andra fotografer på Planket i Malmö.
- September 2017, utställning med foton från en Kubaresa, kulturnatten på Eslövs medborgarhus.
- Maj 2018, utställning med trettio foton från Eslöv, Italien och Kuba, Eslövs stadshus. Ett tiotal foton såldes.
- September 2018, bildvisning med Eslövsmotiv, Eslövs stadsmuseum.
- Sommaren 2019, tre Kubafoton på temat Nytt och nött, Eslövs stadsmuseums sommarsalong.
- Augusti 2019, utställning med foton från Eslöv, kulturnatten på Eslövs medborgarhus.
- November 2019, bildvisning med Eslövsfoton, föreläsningsföreningen på Eslövs medborgarhus.
- Juli 2021, bildvisning med Eslövsfoton, släktforskningsföreningen på Eslövs medborgarhus.
- April 2022, bildvisning med Italienfoton, föreläsningsföreningen på Eslövs medborgarhus.
- Sommaren 2022, tre Eslövsfoton på temat Nu och då, Eslövs stadsmuseums sommarsalong, då jag också fick inviga utställningen.
Foton har jag, sedan jag startade min enskilda firma 2012, sålt till privata företag, politiska partier, myndigheter, kommuner och bokförlag.
Sedan 2020 är jag också godkänd som medlem i Svenska Fotografers Förbund.
Phil Jones säger:
Hi Susanne
The Societies
Just found you through Twitter and wondered if you would like a copy of our photographic magazine Professional Imagemaker and free info pack. If so, please fill in this form and we will put a complimentary copy in the post. https://swpp.co.uk/secure/free_info_pack.htm
Please remember to follow us on Twitter http://twitter.com/#!/TheSocieties
1 augusti, 2011 — 15:36
Hasse Aldhammer säger:
Hej.
Kikade på dina ”data”, jag ser att du har hunnit med en massa.
Jag ser att du använder Nikon D90, jag har detsamma,och är väldigt nöjd med den….
Men inlärningströskeln var/är ganska hög…
Ha de bra.
Hasse A Norge
http://08-i-exil.blogspot.com/
4 september, 2011 — 13:40
Susanne säger:
Jo, jag har noterat att även du har en D90 och en hel mängd objektiv. Min har jag nu haft i drygt två år och är också väldigt nöjd.
8 september, 2011 — 13:50
CG säger:
Hej Susanne
Jag tillhör en av dina många beundrare inom fotokonsten.
När jag sedan läste att du fotograferar i raw och bildbehandlar
så förstår jag att du gör ett extra tillägg till dina alltid så fina bilder.
Inser också att priset för detta är det samma som för en hel kamera
när man måste använda CS3 eller CS5 (runt 10 000 kr).
Finns det inget alternativ som inte är lika dyrt?
Visserligen har jag köpt Premiere Elements i dess olika uppgraderingar
för nästan samma summa, men du måste väl också ha lagt
pengar på uppgraderingar eller är din CS3 så stabil att detta inte behövts?
CG
7 september, 2011 — 16:48
Susanne säger:
Jag gick kursen Digital bildbehandling vid Jönköpings högskola våren 2009 (och senare även den första upplagan av Visuell kommunikation) och kunde köpa svensk CS4 med studentlicens för drygt 3000 kr. Uppgraderat har jag inte gjort ännu. Innan dess använde jag delvis Photoshop Elements 1 som jag hade köpt in när det var nytt och senare även Gimp som är open source och minst lika kraftfullt som Photoshop. Eftersom jag har iMac sedan flera år tillbaka har jag också använt iPhoto som numera också har stöd för raw-filer. Innan jag köpte CS4 använde jag Nikons gratis rawkonverterare som jag faktiskt glömt namnet på. Photoshop Elements har väl också en rawkonverterare i den senaste versionen. Den första hade det inte.
När nästa CS-version kommer uppgraderar jag nog, men än så räcker CS4 gott och väl till de behov jag har. Jag har även funderat på Lightroom men inte köpt det eftersom det, vad jag förstår, har mer eller mindre de funktioner som finns i Camera Raw.
8 september, 2011 — 14:14