Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 13 i Havanna såg jag San Juan Pablo II, #blogg100

Idag är det söndag och då ska man gå i kyrkan. Nä, skojar, jag går inte till kyrkan annat än för att studera arkitektur och konstverk och avbilda dem med min kamera. Fast det finns ju andra som går till kyrkan på söndagar och t.o.m. oftare. Min svärmor gjorde det medan hon levde och även andra släktingar i Italien besöker regelbundet bykyrkan, inte bara på söndagar. Om jag minns rätt från den tid jag var alldeles nyinflyttad i den lilla italienska byn så cyklade min svärmor iväg minst en gång per dag till den närbelägna kyrkan för att lyssna på mässan eller bikta sig eller något annat man kan tänkas göra vid ett kyrkobesök. Dock inte de saker jag brukar göra.

Italien är katolskt och det är Kuba också till stor del, även om revolutionärerna nog gjorde sina försök att avskaffa katolicismen genom att ta bort officiellt firande av kristna högtider som jul och påsk och inte tillät troende personer att bli partimedlemmar. Man har dock aldrig lyckats och kubanerna har trots allt haft rätt att tillhöra vilken religion de vill. På senare år har man också gett med sig och återinfört både påsk- och julfirande.

Påven Johannes Paulus II var på besök i Havanna i januari 1998 och efter det fick han en skulptur och en park uppkallad efter sig. Jag skulle tro att påvens besök då, det första efter revolutionen 1959, fick stor betydelse för den långsamma process av närmande mellan USA och Kuba som nog började med att påven vid sitt besök kritiserade USA:s embargo. De två följande påvarna har också besökt Kuba och relationerna har lättats upp mellan den katolska kyrkan och den kubanska regimen.

Staty av Johannes Paulus innanför stängd grind

Jag undrar lite varför man låst ingången till parken.

Inlägg 82 i #blogg100