Bilder från Eslöv och övriga världen

Eslöv 100 år 2011: Östergatan – Kvarngatan

I det här huset på andra våningen sprang jag runt som barn. Farfar och farmor bodde här och jag minns ett mörkt, stort rum med ett bord där jag satt med block och färgpennor under överinseende av farmors stränga blick. Farmor dog 1964 och tre år senare fanns inte heller min farfar kvar.

I gatuplan startade på 1970-talet stans första pizzeria: O sole mio. Antalet pizzerior i stan har mångdubblats sedan dess.

Farfar var stans sista stadsbud och jag minns honom tydligt i hans stadsbudsmössa körandes den trehjuliga flakmoppen. Ibland när jag och min syster träffade honom på stan kunde han sticka åt oss en blank tvåkrona, något mycket åtråvärt för mig. Jag satte in tvåkronan på banken, fullt och fast övertygad om att den på banken skulle få vila i en liten låda tills jag tog ut den igen. Min besvikelse var stor när jag senare gick till banken med mamma för att plocka ut min tvåkrona och inte alls fick tillbaka min tvåkrona utan bara två enkronor, inte alls lika mycket värda för mig.

Här ser du ett foto på min farfar, som jag tror är taget på 1960-talet, något år innan han dog. Jag har scannat in och bättrat på det gamla fotot i Photoshop. Vem som tagit det har jag ingen aning om. Jag fick det av mamma när jag fyllde trettio.

Detta är inlägg 9 av (minst) 100 i Eslöv 2011.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,