Bilder från Eslöv och övriga världen

Hundra hus 2013: Pirellone

Den här byggnaden är en av de högsta i Milano och ligger vid Piazza Duca d’Aosta, alldeles bredvid centralstationen. Mellan åren 1958 och 1966 var det Europas högsta med sina 127 meter. Här inne har regionen Lombardiet och kommunen Milano sina kontor. Jag har varit här inne en enda gång och minns säkerhetskontrollen som enorm precis som på en flygplats med scanning och kroppsvisitering. Detta var redan på 1990-talet innan all säkerhetskontroll utökades efter attentaten mot World Trade Center i New York. Våren efter händelserna i New York  inträffade faktiskt en olycka här i Milano då ett litet flygplan flög in i Pirellone med flera dödsfall som följd. Det var dock inget attentat som man först fruktade utan en ren olyckshändelse.

Namnet Pirellone fick byggnaden efter den däckfirma som ursprungligen hade sina kontor här: Pirelli. Med tillägget -one blir betydelsen ungefär stora Pirelli.

Den enda gången jag var här var för att vara examinator för turistguider som jag skulle betygsätta i svenska. Tyvärr kom inte de studenter jag skulle bedöma så jag fick inte så mycket att göra mer än diskutera språk med andra examinatorer. Men det var intressant det också och jag snappade upp lite japanska räkneord, som jag visserligen helt glömt nu.

Höghuset Pirellone

Hus 58 i Hundra hus 2013