På morgonnyheterna kom den så ofta upprepade ”nyheten” om att det är mer eller mindre farligt för barn att använda mobiler eller surfplattor och att man som vuxen i stället ska umgås med barnen. Varje gång reagerar jag ungefär likadant och tänker tillbaka på när jag var liten och det inte fanns några sådana tekniska prylar att läsa på, lära sig saker med eller spela på.

Jag var en ständig bibilioteksbesökare och lånade mängder med böcker från tidig ålder och fick ofta, ofta höra att jag inte skulle sitta med näsan i böckerna eller förstöra synen på läsningen i dåligt ljus. Ja, jag tog med mig böckerna i sängen på kvällarna när det var sagt att jag skulle släcka ljuset för att sova. Där låg jag och smög med ficklampan i stället och ”förstörde ögonen”. Ibland kunde jag tillbringa hela dagar med att plöja igenom alla böcker jag lånat och ville inte bli störd. Än idag trivs jag med att vara ensam med texter och annat jag kan göra utan att någon avbryter mig och jag är fullständigt övertygad om att det finns mängder av barn som också idag faktiskt vill vara ensamma liksom det förstås finns barn som vill vara tillsammans med andra. Tillsammans kan man dessutom vara på så många olika sätt, såväl via sociala medier eller på en fotbollsplan. Nej, jag tror att det i stället handlar om att en del människor faktiskt är rädda för ny teknik och tror att skärmen kan skada oss, på samma sätt som man i min barndom trodde att jag skulle förstöra synen när jag läste så mycket.

Ja, och vad är det egentligen för skillnad mellan att läsa nyheter i en tidning eller på en mobil? Varför skulle mobilen skada oss medan tidningen numera är helt accepterad?

Lyssna gärna på den alltid kloka Elsa Dunkels som också intervjuas i radioinslaget. Hon ger ett helt annat perspektiv på den s.k. nyheten.

Två män på en bänk. En är försjunken i en mobil och en i en tidning.

Bilden tog jag sommaren 2010 i New York, samma år den första iPaden började säljas.

Inlägg 31 i #blogg100