Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 1: Ankomst till Havanna

För knappt tre veckor sedan gav jag mig åter iväg på långresa, nu till ett land jag länge velat besöka och faktiskt också varit på väg till. Det har dock bara blivit ett flygplansbyte 1991 utan möjlighet att se landet. Men nu var det alltså dags. Eftersom jag inte hade med mig dator och bildbehandlingsprogram kommer den här reseberättelsen när jag är hemma igen och bilderna från min stora kamera är överförda till datorn. Under tiden i Havanna lyckades jag ladda upp en del bilder på mitt Instagramkonto.

Jag hade beställt en paketresa med Vingresor, trots att jag oftast brukar fixa på egen hand, men det verkade bekvämt och priset var bra. Flygresa, transfer och centralt beläget hotell med frukost ingick. Måndagen den 23 januari, tidigt på morgonen, gav jag mig iväg till Kastrups flygplats och planet från Stockholm landade punktligt och flög lika punktligt vidare till Varadero, öster om Havanna, där det landade samma dag på eftermiddagen efter ca tio timmar i luften. Från Varadero flygplats hämtades jag och flera andra av en ny kinatillverkad buss som tog oss de drygt tio milen till Havanna. På vägen gjorde vi ett kort stopp vid en lång bro vid namn Bacunayagua, den högst belägna på Kuba.

Palmer och utsikt

Utsikt vid Bacanayagua.

Det hann bli mörkt när vi kom fram till Havanna. Vi var tre stycken som skulle bo på ”mitt” hotell, alldeles vid havet, på gränsen mellan gamla och centrala Havanna. Längs havet löper den långa hamnpromenaden Malecón där många tar sig en promenad i solnedgången och senare på kvällen. Dock inte den kväll vi anlände eftersom det stormat och hela Malecón var översvämmad av havsvatten. Även vårt hotell hade drabbats av översvämningar, men det mesta vattnet hade runnit undan på kvällen. Gatorna var dock avstängda så vi blev avsläppta från bussen flera kvarter från hotellet och fick gå genom de ganska mörka kvarteren med våra resväskor. Det var skönt att gå efter den långa flygresan och min väska var inte alls speciellt tung så jag njöt av promenaden bland kvällens ljud, medan jag försökte låta bli att trampa i vattenpölar och hål i gatan. Lite spanska hann jag också med att prata med några förbipasserande kubaner.

Morgonen därpå vaknade jag innan solen gick upp och var förstås nyfiken på hur Havanna skulle te sig i dagsljus. Mitt rum låg på tredje våningen och alltså inte speciellt högt i det fjorton våningar höga hotell Deauville, men i alla fall tillräckligt högt för att jag skulle ha en fin utsikt mot omgivningarna. Tyvärr inte mot havet. Innan jag gick ner till frukosten passade jag på att fotografera utsikten från balkongen mot soluppgången.

Soluppgång

Soluppgång över Havanna, tisdag morgon den 24 januari.