Bilder från Eslöv och övriga världen

Dag 2: De första intrycken vid Malecón

Det är alltid de första intrycken på en ny plats som påverkar mig mest och som jag vill fånga med min kamera. På något sätt upprepar jag sedan försöken att fånga dem även de följande dagarna. I Havanna blev det Malecón som drog till sig mina blickar och jag ser nu när jag kom hem att jag har mängder med bilder därifrån.

Den första morgonen när jag klev ut från entrén till hotell Deauville var fortfarande gatorna i närheten avstängda för biltrafik p.g.a. stormen som härjat dagen innan och gjort att havsvattnet sköljt över flera kvarter. Vattnet hade dock hunnit sjunka undan och städning pågick på gatorna. Mitt första intryck av Malecón blev alltså en helt bilfri hamnpromenad och där man kunde gå över gatan utan problem. Detta visade sig senare vara betydligt mer riskabelt. Fortfarande gick vågorna höga och tog sig över muren vid havet men trots det var många personer på plats för att fotografera.

Vatten vid Malecón

Dagen efter stormen var Malecón avstängd för biltrafik och vågorna gick ännu höga.

Förutom vågorna vid Malecón var det alla bilar som fastnade på min näthinna. Jag trodde aldrig att de gamla 1950-talsbilarna skulle vara så otroligt många. Det gick helt enkelt inte att undvika dem. Förstås fick jag ta mig längre söderut från Malecón för att se dem, denna första morgon. Under mina två veckor i Havanna var det många, många gamla bilar som fastnade på kamerans minneskort.

Anledningen till alla gamla bilar är att några år efter revolutionen den 1 januari 1959, närmare bestämt den 3 februari 1962, beslutade dåvarande presidenten i USA, John F Kennedy, om den nu 55 år långa handelsblockaden mot Kuba. Några dagar senare trädde den i kraft och utökades vid flera tillfällen till att också gälla exempelvis sanktioner mot företag och organisationer utanför USA och som idkade handel med Kuba. Från USA:s sida vill man alltså helt isolera Kuba med anledning av att man efter revolutionen förstatligade alla de USA-företag som dominerade Kubas handel. En bidragande orsak var också Kubas närmande till dåvarande Sovjetunionen. Läget lättade något när Barack Obama inledde förhandlingar med Kuba och dessutom åkte på statsbesök till landet i mars 2016. Förut kunde amerikaner inte resa till Kuba men kan nu göra det.

Blå bil på Malecón

En av alla de gamla bilarna i vattnet på Malecón.

Hotellet jag bodde på byggdes 1958. Det började renoveras 2008 och man håller ännu på med renoveringsarbeten vad jag kunde se. Det är en hög blå byggnad alldeles bredvid Malecón. Ving anger antalet stjärnor till två medan man själva har satt tre stjärnor vid entrén.

Gatubild med bil och hotellbyggnad

I bakgrunden ser du den höga, blå hotellbyggnaden.